10 Lucruri interesante despre Atena, Grecia

by Jul 14, 2022

Cu totii suntem de acord ca Atena este un oras interesant, nu?

Plin ochi de trecut cultural si bogat de istorie, orasul este subiectul multor fapte cunoscute si mai putin cunoscute.

Iata un TOP cu 10 lucruri interesante pe care ar trebui sa le stii despre Atena.

Atena este cea mai veche capitala din Europa

Multiple inregistrari arata ca originile orasului dateaza de acum aproximativ 3.400 de ani. Astfel, orasul este si unul dintre cele mai vechi orase din lume.

Atena a fost locuita inca din epoca neolitica

Istoria Atenei este anterioara Epocii de Aur cu cateva milenii.

Regiunea Atenei a fost locuita inca din epoca neolitica, cu dovezi ale asezarilor timpurii datand intre 4500 si 4000 i.Hr. Atena a inceput cu adevarat sa prospere in epoca fierului. Datorita pozitiei sale centrale, accesului la mare si Acropolei sale naturale, pana in 900 i.Hr. a fost un centru major de comert.

Atena a experimentat aproape toate formele de guvernamant

Fiind locuita de peste 4.000 de ani, Atena a fost supusa aproape fiecarei forme de guvernare cunoscute pana astazi: monarhie, democratie, socialism, capitalism si chiar comunism.

Daca nu ar fi fost un maslin, Poseidon ar fi fost conducatorul orasului

Conform mitologiei, Atena si Poseidon s-au intrecut pentru titlul de conducator al orasului. Fiecare a oferit cate un cadou pentru a castiga iubirea oamenilor si a zeilor, dar maslinul Atenei a fost considerat mai valoros decat izvorul de apa sarata dat de Poseidon, asa ca numele ei a fost dat orasului.

Jocurile Olimpice antice nu s-au tinut niciodata aici

Primele Jocuri Olimpice au avut loc in anul 776 i.Hr. in Olimpia, in Peloponez, dar orasul-stat Atena avea propriile sale jocuri, numite Jocurile Panatenaice, inca din anul 566 i.Hr.

Atena a gazduit prima democratie

Democratia a fost stabilita la Atena in jurul anului 500 i.Hr. Se baza pe un sistem de democratie directa, in care cetatenii eligibili votau legile in mod direct.

Atena are cele mai multe scene de teatru din lume

Este de inteles ca grecii iau teatrul foarte in serios, deoarece traditia teatrului dateaza din vremea primei democratii a Atenei – atat de mult incat Atena gazduieste 148 de scene de teatru, mai mult decat West End si Broadway la un loc.

Acropola are un trecut tumultos

In timp ce Partenonul este reperul central al orasului din Acropole, acest templu sacru a cunoscut unele greutati.

Pe parcursul vietii sale, templul a fost folosit ca depozit pentru munitii, a fost transformat intr-o biserica, apoi intr-o moschee si jefuit pe scara larga de fostul ambasador la Constantinopol, Lord Elgin.

A servit si ca si cazarma de armata si a fost bombardat de venetieni in anul 1687.

Atena a fost prima Capitala Culturala Europeana

Ideea titlului este atribuita Melinei Mercouri – fosta actrita, activista si ministru al Culturii – si omologul ei francez, Jack Lang.

Atena a avut un rege

Trebuie neaparat sa mai mentionam si faptul ca Atena a avut un rege – Otto, sau Othon, un print bavarez, a fost primul rege al Atenei, impreuna cu regina sa Amalia.

In cea mai mare parte a istoriei Greciei moderne, aceasta a fost un regat, monarhia fiind in cele din urma abolita in anul 1973.

Multe dintre cladirile neoclasice marete si faimoase ale Atenei dateaza din aceasta perioada cand era construita pentru a fi noua capitala.

Arhitectii europeni au fost profund inspirati de spiritul Greciei clasice si au creat monumente definitorii in concordanta cu stilul si istoria Atenei. Acestea includ Universitatea din Atena si Biblioteca Nationala a Greciei. Din aceasta epoca mai dateaza si Gradina Nationala, la fel si Syntagma – cladirea Parlamentului.

Vezi toata experienta noastra din Grecia, AICI.

AICI vorbim despre Insula Eghina – un loc de poveste.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...