Lisabona este un oras frumos.
Este plin de istorie, cultura, muzica, mancare si privelisti minunate.
Ascunse adanc in aceste straturi multiple sunt cateva lucruri cu adevarat interesante despre Lisabona.
Un colt ascuns, o istorie pierduta, o bijuterie uitata, Lisabona este plina de lucruri ciudate. Cunoasterea urmatoarelor lucruri despre Lisabona nu numai ca iti va aduce mai multa informatie, dar iti va duce calatoria la un alt nivel.
Lisabona este unul din cele mai vechi orase din Europa
Da, ai auzit bine. Lisabona este unul dintre cele mai vechi orase din Europa.
Sincer, Lisabona este veche. Dovezile arheologice sugereaza ca orasul a fost locuit inca din epocile preistorice. Documentele istorice duc istoria orasului pana in anul 205 i.Hr., cand a fost invadat pentru prima data de romani. Unul dintre faptele interesante despre Lisabona este ca romanii o numeau atunci Olissipo.
Lisabona nu a fost intotdeauna capitala Portugaliei
Orasul aflat in Patrimoniului Mondial UNESCO, Guimarães, a fost prima capitala a Portugaliei. Orasul a fost desemnat capitala in secolul al XII-lea si mai este numit „locul de nastere al Portugaliei” (Guimarães este si locul unde s-a nascut primul rege al tarii).
Situat la mica distanta de Porto, este un oras excelent pentru o escapada de weekend.
Coimbra a devenit a doua capitala a tarii si a ramas asa timp de un secol inainte ca titlul sa fie transferat la Lisabona.
Lisabona a pierdut periodic acest titlu in secolul al XIX-lea, cand razboaiele napoleoniene i-au determinat pe membrii regali portughezi sa fuga in Brazilia, iar Rio de Janeiro a fost temporar capitala timp de 13 ani.
Lisabona a fost complet distrusa de cutremurul din 1755
Bine! Aproape!
Cutremurul din 1755, cunoscut si sub numele de Marele Cutremur de la Lisabona, a facut ravagii in oras. A fost urmat de o serie de incendii si de un tsunami.
Centrul comercial al Lisabonei, Praça do Comércio, a fost complet distrus. Acesta a inclus si Palatul Regal Ribeira si multe monumente/regiuni invecinate.
Inca poti vedea efectele devastatoare ale cutremurului la Manastirea Carmo, care inca rezista fara acoperis. O amintire bantuitoare a ceea ce s-a intamplat in acea zi fatidica.
In Lisabona mergi efectiv pe un covor de piatra
Pietre cu modele alb-negru impodobesc trotuarele si pietele publice din toata Lisabona.
Cunoscute si sub numele de pavaje portugheze, aceste piese de arta publice exista inca din secolul al XV-lea. De fapt, poti vedea multe versiuni ale acestora in fostele colonii portugheze, incepand din Brazilia pana la Macao.
Lisabona are poduri foarte lungi
Podul Vasco da Gama, care a fost deschis in 1998, are o lungime de 12 km.
Este cel mai lung pod din Uniunea Europeana si al doilea ca lungime din Europa.
Podul 25 aprilie, un alt reper major din Lisabona, este, de asemenea, destul de lung. De fapt, acesta este cel mai lung pod suspendat din Europa.
Acest pod seamana cu Podul Golden Gate din San Francisco si este un loc grozav pentru a obtine cele mai bune fotografii din Lisabona. Asemanarea se datoreaza faptului ca a fost proiectat de American Bridge Company, aceeasi firma care a proiectat Golden Gate.
Lisabona a fost candva „Orasul spionilor”
Spionajul a inflorit in capitala portugheza in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Neutralitatea Portugaliei si locatia sa strategica ca principal punct de intrare si iesire in Europa au facilitat spionajul.
Ian Flemming, scriitorul britanic care a creat seria James Bond, a fost un spion in viata reala care a lucrat la Lisabona pentru Serviciul Secret britanic.
Turnul Belem a fost inchisoare de stat
Turnul Belem a fost construit la inceputul secolului al XVI-lea, ca parte a sistemului de aparare fluviala din Lisabona.
Cu toate acestea, a fost folosit ca inchisoare de stat mai mult timp decat ca bastion de aparare. A continuat sa fie folosit ca port vamal, birou telegrafic si far!
Vezi toata experienta noastra din Portugalia, AICI.
AICI iti spunem Ce sa vezi langa Lisabona.
Hugs,
2 Tickets