7 Lucruri interesante despre Abu Dhabi

by Aug 1, 2022

Orasul zgarie-norilor, al hotelurilor uimitoare si al unui centru traditional fascinant, Abu Dhabi ocupa cea mai mare parte a unei mici insule triunghiulare cu acelasi nume, chiar in largul coastei Golfului Persic.

Unul dintre cele mai faimoase emirate din Emiratele Arabe Unite, satul de pescari relaxat de odinioara, a fost transformat intr-un oras-stat nebun si modern in doar patru decenii.

De la Turnul inclinat din Abu Dhabi pana la statiile de autobuz cu aer conditionat, iata cateva lucruri interesante despre Abu Dhabi care te-ar putea surprinde.

Abu Dhabi a fost candva faimos pentru perlele sale

La fel ca majoritatea Emiratelor Arabe Unite, comertul cu perle a reprezentat cea mai mare parte a PIB-ului Abu Dhabi timp de secole. Scafandrii se aruncau pe fundul oceanului – deseori fara echipament – pentru a cerceta suprafata in cautarea pietrelor pretioase. Dar odata cu cresterea comertului perlelor sintetizate, industria a intrat in declin, undeva la mijlocul anilor 1930.

In anul 2019, arheologii au descoperit cea mai veche perla naturala cunoscuta din lume in timp ce lucrau la un sit neolitic de pe insula Marawah. De asemenea, aici s-au gasit si straturi de carbon care dateaza din anii 5.800-5.600 i.Hr. Acest lucru demonstreaza ca industria perlelor din Emiratele Arabe Unite dateaza de aproape 8.000 de ani.

Se mandreste cu o cladire mai inclinata decat Turnul din Pisa

Cladirea Capital Gate, cunoscuta si sub numele de „Turnul inclinat din Abu Dhabi”, este un zgarie-nori de 35 de etaje care atinge peste 160 de metri inaltime. Se inclina la un unghi de 18° spre vest. Este cu 14° mai mult decat Turnul inclinat din Pisa, Italia.

Data in functiune in anul 2011, constructia cladirii costa aproximativ 231 de milioane de lire sterline si are 30 de sali de sedinte, un heliport, o zona de alimentatie si facilitati de conferinte pentru 1.200 de persoane.

A fost proiectat de un arhitect japonez

Arhitectul japonez Dr Takahashi, sub indrumarea lui Sheikh Zayad, a proiectat orasul in 1967. Construit initial pentru 40.000 de persoane, astazi gazduieste peste 600.000 de persoane.

In Emirat se gaseste primul oras din lume cu 0 emisii de carbon, zero deseuri si 0 masini

Orasul Masdar din Abu Dhabi a fost unul dintre cele mai ambitioase experimente de planificare urbana din lume. Emiratele Arabe Unite si-au anunțat pentru prima data planurile pentru un oras inovator in anul 2008. Acesta urma sa fie prima asezare umana fara impact negativ asupra mediului – zero deseuri, zero carbon si alimentata cu apa reciclata.

Prima faza a costat aproximativ 20 de miliarde USD. Initial, autoritatile planificau o populatie de 50.000 de locuitori, dar astazi traiesc doar 1.300 de locuitori aici.

Abu Dhabi este unul dintre cele mai sigure orase din lume

Abu Dhabi este unul dintre cele mai sigure orase din lume.

Numbeo Safety Index a votat Abu Dhabi cel mai sigur oras din lume timp de sase ani consecutiv. Lista clasifica 459 de orase din intreaga lume pe baza feedback-ului utilizatorilor referitor la costul vietii, siguranta, poluare si criminalitate.

Abu Dhabi s-a clasat „foarte jos” in ceea ce priveste criminalitatea, frica de a fi jefuit si consumul de droguri. De asemenea, a avut un punctaj „foarte mare” atunci cand a venit vorba de siguranta pe strada.

Statiile de autobuz din Abu Dhabi au aer conditionat

Daca intentionezi sa folosesti transportul public in Abu Dhabi, vei fi fericit sa afli asta. Majoritatea statiilor de autobuz sunt echipate cu aparate de aer conditionat, scaune si geamuri din sticla din podea pana in tavan, astfel incat sa nu ratezi privelistea. In prezent, peste 100 de statii de autobuz ofera aceste facilitati si exista planuri de dezvoltare. Un mod inovativ de a invinge caldura!

Aici vei descoperi nenumarate cladiri ciudate

Acest orizont emiratean are o obsesie reala pentru inaltimi, precum si designuri arhitecturale neobisnuite. Turnurile Al Bahr, adesea supranumite „cladirea ananasului” datorita asemanarii izbitoare cu un..ananas. Alt obiectiv cel putin la fel de interesant este Cladirea General Aldar, o structura in forma de moneda, proiectata de MZ Architect si Burj Mohammed, cea mai inalta cladire din Abu Dhabi si a 25-a cea mai inalta din lume.

Vezi toata experienta noastra din Emirate, AICI.

AICI iti prezentam 10 Obiective turistice din Abu Dhabi.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...