Istanbul: TOP obiective turistice

by Nov 10, 2020

Vacanta in Istanbul a fost de mult asteptata. Cum sa nu astepti asa ceva?!

Ne-am dorit neaparat sa ajungem anul acesta. Este un loc ce nu poate fi comparat cu altele. Nu poti sa spui “e ca acolo”. Nu se poate. Istanbul e Istanbul. E unic si cu siguranta o sa te cucereasca si pe tine.

Pana una alta, hai sa iti spunem ce am facut noi in Istanbul.

Am planuit sa stam 5 zile in total. Doua au fost compromise deoarece am ajuns dupa-amiaza deci nu am mai reusit sa facem mare lucru, iar in ultima zi am avut avionul la 9 dimineata, deci tot asa. Ca sa concluzionam, am avut 3 zile pline in care sa ne bucuram de oras. Trei zile pentru aproximativ 5000 km2.

Istanbulul este un oras foarte mare, si chiar si asa, desi multi il confunda, el nu este capitala Turciei. Bineinteles ca este un centru administrativ foarte important al tarii, dar capitala este Ankara.

Vechiul Constantinopol, pentru ca asa era denumit in antichitatea greaca, este intins pe doua continente, Europa si Asia. Intre ele se afla Stramtoarea Bosfor care leaga Marea Neagra de Marea Marmara.

In Istanbul am ajuns miercuri. In timpul in care ne-a mai ramas, pentru ca am ajuns pe la 3, ne-am decis sa mergem in Piata Sultanahmet, centrul vechiului Istanbul. Aici se afla celebrele moschei Hagia Sophia si Moscheea Albastra, Palatul Topkapi, Basilica Cisterna, Hipodromul din Constantinopol si multe altele.

Am intrat in Moscheea Albastra. Exista niste reguli de vestimentatie pe care trebuie neaparat sa le respectati daca doriti sa intrati in moschee. Fetele trebuie sa aiba capul si umerii acoperiti, iar la intrarea in moschee trebuie sa va descaltati, ca in orice alta moschee de altfel.

istanbul

Trebuie sa stiti ca aceasta poate fi vizitata gratuit si doar in afara orelor de rugaciune. Sunt cam 6 chemari la rugaciune pe zi.

Moscheea Albastra este cea mai mare moschee functionala din Istanbul si singura din lume cu 6 minarete. Este un simbol al Turciei si foarte multi musulmani vin sa se roage aici.

Dupa ce am plecat de aici ne-am mai plimbat putin prin piata, pe niste stradute laturalnice, apoi ne-am intors in zona hotelului. Drumul acesta de la hotel in Piata Sultanahmet l-am facut pe jos, pentru ca am fost foarte aproape, cam la 20 de minute. Hotelul unde am stat se numeste Alf Hotel, puteti sa il gasiti pe booking daca vreti, este dragut.

Nu puteam sa incheiem seara decat cu un doner luat de la noi din cartier.

Ziua de joi am inceput-o devreme, pe la 8, cu micul dejun format din Simit. Simit-ul este un covrig specific lor cu foarte mult susan si super crocant, foarte bun, trebuie incercat. Se gaseste peste tot si costa cam 1,50 TL (1 TL=aprox 0.80 RON).

istanbul

Prima oprire a fost la Basilica Cisterna, unde am nimerit chiar la deschidere si erau vreo 4 oameni inaintea noastra. Aici e locul de unde isi alimentau ei orasul cu apa. Apa era adusa cumva dintr-o padure aflata la 20 de km de Istanbul. Acum locul a fost transformat in muzeu si poate fi vizitat pentru 20 TL. Ceva interesant aici este „the crying column” care asa cum spune denumirea, este o columna care plange, practic curge apa pe ea incontinuu.

De la Basilica Cisterna am mers spre Hagia Sophia. Intrarea aici costa 72 TL. Este o moschee transformata in muzeu, care inainte a fost biserica ortodoxa. O sa vezi aici atat picturi crestine, icoane, cat si mozaicuri specifice moscheilor si chiar minaretele puse dupa transformarea acesteia in moschee. Cand am mers noi o parte din ea era in renovare. Datorita acestui fapt nu am reusit sa surprindem foarte bine interiorul din pacate. Pisicile sunt la locul lor.

Dupa invartitul prin Hagia Sophia ne-am decis sa mancam ceva. Am luat-o pe jos spre Eminonu. Eminonu e un cartier foarte viu de la malul Bosforului, unde gasesti si feribotul catre partea Asiatica si nu numai, dar si o multime de magazine. Aici se afla si Bazarul de Condimente din Istanbul.

De aici ne-am luat vestitul Balik-Ekmek, un sandvis delicios cu peste despre care tot am citit inainte sa ajungem in Istanbul. Am zis ca neaparat trebuie sa incercam. Si nu regretam deloc, e de-li-cioooos! Practic, e o paine taiata in doua, in care e pus un peste facut la gratar peste care se mai pune putina ceapa si salata verde. La acesta se adauga un pahar cu muraturi specifice lor, de culoare roz. Initial am crezut ca e ceva pepene, dar sunt castraveti si varza murata. Merg bine impreuna. 😊Acest sandvis a costat 15 TL, iar muraturile 4 TL.

Dupa sandvisul acesta nu mergea nimic altceva decat un Salep-o bautura specifica turcilor facuta din tuberculi de orhidee. Ca si compozitie e un fel de budinca si se serveste calda, cu scortisoara deasupra. Daca va intrebati de unde o puteti cumpara, se gaseste in mai toate cartierele importante si se prezinta intr-un fel de butoi.

Asa cu burta plina, am luat-o spre bazarul de condimente. Acesta e plin de arome si mirosuri care te imbie la fiecare colt. Nu ii poti rezista, plin de rahat de toate aromele si toate culorile si umplut cu toate felurile de fructe. Toti o sa incerce sa te abordeze cu tot felul de produse, e ceva specific lor, dar fii pregatit sa negociezi. Daca esti un impatimit al cumparaturilor, poti petrece o zi intreaga doar aici.

istanbul

De la bazarul de condimente nu mai e mult de mers pana la Moscheea Suleymaniye. Este o moschee deosebita care oarecum seamana cu Moscheea Albastra. Ce mi-a placut aici in mod deosebit a fost curtea interioara, de unde poti sa surprinzi o panorama a intregului oras.

Urmatorul loc unde am vrut sa ajungem a fost Galata Tower si ca sa ajungem acolo am trecut prin binecunoscuta Taksim Square. Cartierul Taksim este foarte mare, iar strada principala, cea mai cunoscuta este plina de magazine. De aici am mancat una din cele mai bune inghetate cu o consistenta aparte, parca era marmelada. Ceea ce face aceasta strada mult mai interesanta este linia de tramvai ce o strabate.

Ajunsi la Turnul Galata si chiar in drum spre, deja am zarit minunata coada de la intrare. Turnul are inaltimea de 60 de metri si iti ofera o panorama a intregului oras. Taxa de intrare este undeva la 25 TL. Noi cand am vazut coada nu ne-am facut curaj sa stam, asa ca am surprins turnul de afara si ne-am continuat drumul. Este o strada fix langa turn care iti ofera un background super pentru poze si va recomandam si voua sa mergeti acolo. Inaintati putin de la turn si o sa o gasiti.

Spre seara s-a innorat si a inceput sa picure, asa ca ne-am gandit ca ar fi bine sa mergem undeva unde e acoperit. Si unde altundeva puteam sa mergem decat in Grand Bazaar sau Marele Bazar? Avand in vedere ca era pozitionat si foarte aproape de cazarea noastra, ne-am gandit ca e locul perfect. Pana aici, de la Turnul Galata, am ajuns cu tramvaiul. Apropo, vorbind de transport, in Istanbul puteti sa va miscati cu ce vreti voi. Fie ca vorbim de tramvai, autobuz, metrou, feribot si chiar bicicleta sau trotineta, daca va permite timpul.

Din ce stim, exista un IstanbulKard pe care il achizitionezi de la orice automat. Poti sa il incarci cu ce suma vrei tu. Mai apoi sa folosesti suma respectiva pentru calatoriile tale pe orice mijloc de transport in comun. Daca folosesti acest card beneficiezi si de o reducere in sensul ca pentru o calatorie nu mai platesti pretul intreg, ci jumatate. Noi ne-am luat bilet la fiecare calatorie. Pretul pentru o calatorie cu tramvaiul sau metroul costa 5 TL in timp ce o calatorie cu autobuzul costa 3 TL. In autobuz am luat biletele de la sofer, pentru ca in statii nu sunt automate. Tramvaiele, pentru ca ele au fost principalul nostru mijloc de transport circula foarte foarte bine. De exemplu, tramvaiul T1 care leaga obiectivele principale intre ele venea din minut in minut.

Ok, acum ca am lamurit si treaba cu transportul, sa revenim in Grand Bazaar. Aici nu sunt prea multe de spus, ci foarte multe de vazut si simtit.

Marele Bazar este un bazar acoperit, cel mai mare bazar acoperit din LUME. Are aproximativ 3000 de magazine care vand de la rahatul specific turcesc, ceai, dulciuri, pana la genti, imbracaminte sau aur. Pe toate le gasesti in acelasi loc. Ce spuneti de asta?

istanbul

Noi nu stim cum faceam, dar de vreo 4 ori am ajuns in acelasi loc, cu gandul de a vedea cat mai mult. E atat de mare ca si daca esti cel mai bun la orientare tot te prosteste. Vezi un lucru fain, zici „hai sa o luam pe aici”, mergi, mergi si ajungi tot acolo. Intr-un timp ma gandeam ca poate sunt magazinele la fel, dar e alt loc 😊. Interesant oricum, puteti sa petreceti aici mult timp.

Dupa ce am petrecut vreo 2-3 ore aici ne-am gandit sa iesim si sa mergem catre cazare. Poate mai vedem ceva interesant pe strazi. Nu stiu daca voi stiti, dar modul nostru preferat de a explora un nou loc este sa ne lasam pierduti pe strazi. Asa poti sa vezi si autenticitatea locului si sa simti ce simt si cei ce locuiesc acolo.

Nu a fost asa romantic, pentru ca afara ploua destul de tare si nu am ajuns prea departe. 😊 La prima terasa ce ne-a iesit in cale ne-am si oprit. Nu de alta, dar deja ni se facuse frig de la atata mers si parca mergea de minune un ceai. Restaurantul se afla foarte aproape de Grand Bazaar dar nu mai stim cum se numea..Domnii de acolo foarte amabili ne-au recomandat kunefe. Desi initial noi nu stiam despre ce e vorba, domnul tot insista kunefe kunefe, am zis OK, ce poate fi asa rau?!. Ne-am luat cate un ceai, kunefe si baclava. Kunefe-ul este tot un fel de baclava dar in interior avea ceva cascaval. Foarte dulce, bineinteles, si pe langa asta am mai primit si 3 bucati de baclava. Ia si mananca! 😊

Am tot stat aici la restaurant in speranta ca o sa se opreasca ploaia pentru ca umbrela YOK, dar nu s-a oprit. Asa ca n-am avut de ales decat sa o luam prin ploaie catre casa.

Vineri

Toata ziua de vineri a plouat, dar nu era vreme de stat in casa. Domnii de la cazare ne-au oferit la alegere mai multe modele de umbrele deci nu puteam sa avem motive de a nu iesi. Ziua am inceput-o cu micul dejun luat la un restaurant de la noi din cartier. Aici am mancat un turkish breakfast si un fel de ciorba. La ciorba iti aducea si doua sosuri, unul de usturoi si unul un fel de smantana, interesant. Am gustat si eu dar mi s-a parut ca nu mergea pentru micul dejun, poate daca luam la pranz era altceva. Turkish breakfast-ul a fost unul normal.

Primul loc pe care am vrut sa-l vizitam vineri a fost Palatul Dolmabahce. Intrarea aici costa 60 TL pentru muzeu si inca 40 TL pentru Harem. Daca vreti sa intrati la ambele o sa platiti 90 TL, se face o reducere de 10 TL. Biletele se iau de la intrare.

Palatul Dolmabahce este cel mai mare palat din Turcia. Interiorul sau poate fi descris simplu in 2 cuvinte: lux si opulenta. Sfesnice, balustrade, toate din cristal, totul poleit cu aur. Privelistea de aici este de neinlocuit. De pe terasa palatului se vede stramtoarea Bosfor si partea asiatica. Pescarusii sunt si ei la ei acasa aici, este un view deosebit. In sala de ceremonii a palatului exista un candelabru care cantareste nu mai putin de 4 tone jumatate. Din pacate in interiorul palatul este interzis fotografiatul sau filmatul.

In curtea palatului o sa gasiti portile atat de fotografiate deschise catre Stramtoarea Bosfor. Sigur le-ati vazut prin poze pe internet. Cand am fost noi doar poarta de la iesirea din palat era deschisa in intregime, celelalte fiind legate. Este un loc dragut de facut poze daca aveti rabdare sa asteptati pentru ca sunt o multime de turisti aici.

De la Palatul Dolmabahce am plecat pe jos catre Moscheea Ortakoy care se afla relativ aproape de palat si daca aveti chef sa va plimbati si sa vedeti si o parte nu chiar asa comerciala a Istanbulului, merita facut acest drum pe jos.

Moscheea se afla chiar pe malul Bosforului si arata foarte bine, mai ales la apus, ne gandim, si chiar seara, pentru ca se vede foarte bine podul Bosfor.

Gasiti o multime de restaurante si magazine si aici. Noi am luat pranzul la un restaurant unde am mancat niste Durum Doner. Cel de la noi din cartier era mai bun. 😊

Urmatorul loc in care am mers a fost Cartierul Kartakoy. Acesta se afla cumva vis-a-vis de Cartierul Eminonu, trebuie doar sa traversezi pe Podul Galata si ajungi. Este un cartier foarte animat plin de restaurante, stradute dragute si tineri. Cand am ajuns noi ploua si nu prea erau oameni, norocul nostru. Daca aveti timp, va recomandam sa veniti aici sa mancati sau sa beti ceva, iar daca veniti seara poate o sa aveti parte si de muzica live. Noi am venit doar pentru poze, dar in urmatoarea zi ne-am intors si sa mancam. 😊

istanbul

Seara am incheiat-o la noi in cartier unde ne-am mai plimbat si am facut niste cumparaturi.

Sambata, ultima noastra zi in Istanbul ne-am propus sa fim mai relaxati pentru ca ne miscasem destul.

Ne-am trezit destul de devreme pentru ca nu am vrut sa prindem aglomerat, ne-am luat ceva de mancare de pe drum, un fel de covrig umplut cu ciocolata, si ne-am indreptat spre cartierul Balat. Daca nu ati auzit de el, dati un search pe net si sigur o sa va placa. Si noi tot asa am auzit de el, de pe instagram, si am zis ca neaparat trebuie sa ajungem acolo. Cartierul Balat e un cartier mai neturistic, cu locuitori specifici Turciei, cu stradute foarte colorate si autentice.

istanbul

Ne-am dorit foarte mult sa ajungem si pe partea asiatica, asa ca am luat vaporul/feribotul catre Uskudar, tot cu 5 TL, si ne-am indreptat intracolo. Partea asiatica pe care ajungeti cu feribotul se numeste Uskudar.

Drumul pana acolo e foarte frumos, vezi si partea europeana si cea asiatica si ca si companie o sa ai o multime de pescarusi. 😊

Partea asiatica a Istanbulului e cumva mai saraca si nu asa plina de viata. Si aici sunt restaurante si tot felul de magazine, dar nu intr-un numar atat de mare. Strazile sunt mai aerisite si chiar recomandam o plimbare pe strazile de aici.

De pe aceasta parte se vede foarte bine si Turnul Fecioarei, sau Kis Kulesi in turca, care are si 2 legende.

Conform uneia dintre ele un sultan a vrut sa isi pazeasca fata de raul ce i-l prevesteau ursitoarele si a dus-o in acest turn. Intr-o zi, cand servitoarea i-a adus fetei un cos cu fructe, din el a sarit un sarpe si a muscat-o pe fata omorand-o. Pe cealalta legenda va lasam sa o descoperiti singuri. 😊

In fata turnului este un loc amenajat de unde puteti sa va luati ceva de mancare sau un ceai eventual si sa admirati privelistea.

Tot de aici puteti sa luati o barca care sa va duca pana la insulita cu turnul respectiv, noi nu am mers, asa ca nu stim sa va spunem un pret. Daca chiar vi se pare interesant, puteti sa o faceti. La baza turnului este si o cafenea si puteti sa stati.

Chiar in fata turnului sunt niste scari frumos amenajate ce se intind pe o suprafata destul de mare. Pe ele sunt puse niste covoare si perne si puteti sa stati sa va bucurati de priveliste. Si noi am facut asta savurand cate un ceai. Perfect.

Dupa ce ne-am relaxat si ne-am umplut bateriile, ne-am luat cate un Simit (covrigul specific lor) si am pornit in explorarea taramului asiatic. Chiar foarte aproape de statia de feribot se afla o piata unde gasesti plin de fructe, carne, dulciuri si tot felul de restaurante si cafenele. Am incercat sa urcam, pentru ca totul se afla cumva pe un deal, dar cum urcam, parca linistea era tot mai profunda, deja patrundeam in cartierul de case, linistit, unde doar localnicii mai erau. Am petrecut si in partea aceasta ceva timp, dar dupa ce am decis ca nu mai avem ce sa facem ne-am gandit sa plecam inapoi pe partea europeana.

Restul zilei l-am petrecut in cartierul Karakoy, unde am mancat kokorec, o paine umpluta cu resturi de miel, din care a mancat mai mult o pisica 😊. Ceea ce ne-a facut papilele gustative sa se bucure a fost o baclava cumparata de la un restaurant specializat in asta unde erau super multi oameni.

Initial, crezusem ca in ea se pune inghetata si eram super curioasa ce gust are. Mirarea a fost cand am luat prima inghititura si am constatat ca de fapt era smantana, super grasa si cremoasa. E o combinatie nemaiintalnita de foarte dulce cu putin sarat si cremos. Trebuie neaparat sa incercati.

Piesa de baza a serii a fost apusul de soare pe care l-am prins in acest cartier si care ne-a convins cu atat mai mult sa ne intoarcem cat de repede in Istanbul. Seara am incheiat-o la un mic restaurant de langa cazarea noastra, unde am baut cate un ceai si am incercat binecunoscuta narghilea. Proprietarul de aici a fost foarte de treaba si a incercat sa ne faca sa ne simtim atat de bine incat sa nu mai vrem sa plecam. Ne-a recomandat el o aroma pentru narghilea formata dintr-un mix de arome printre care erau menta, ananas si multe altele, ne-a adus rahat, lumina pentru narghilea cu tot cu telecomanda sa schimbam culoarea de cate ori ne plictisim.

Faptul ca am ales Istanbul a fost o mare realizare din partea noastra si vrem sa repetam decizia ori de cate ori avem ocazia. Daca vrei sa te simti chiar mai bine decat acasa, sa fi tratat cu respect si cu bucurie, este o destinatie perfecta. Nu am simtit niciun minut ca suntem turisti straini. Ce sa mai spunem de locatie, nu putem sa va transmitem ce simtim, ca ar fi mai usor de descris. Pe noi ne-a fascinat.

Tu ai fost in Istanbul?

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...