Betania, Iordania – Locul unde a fost botezat Iisus Hristos

by Jun 23, 2022

Betania, Iordania – Locul unde a fost botezat Iisus Hristos

De multe ori poate fi greu sa separi omul de istorie. Mai ales cand istoria a fost construita in mare masura in jurul omului.

Dar pentru orice discutie realista despre Iisus si istorie, trebuie sa lasam putin credinta deoparte. Sa privim in jur la imaginea mai ampla.

Istoricii au o serie de teorii despre Iisus. Unii afirma ca a fost un vindecator, in timp ce altii spun ca a fost un rebel politic. Unii cred ca a fost un profet, altii sustin ca a fost un filosof.

Exista totusi suficiente dovezi pentru ca majoritatea istoricilor sa fie de acord cu doua lucruri despre faptul ca viata lui Iisus este exacta din punct de vedere faptic: Botezul si Rastignirea.

Nu numai ca majoritatea oamenilor sunt de acord ca Iisus a fost botezat de Ioan Botezatorul, dar exista un consens general si asupra locului in care s-a intamplat. Si este chiar aici, in Iordania.

Locatia Botezului a fost destul de usor de gasit. A fost un amestec de cercetari si dovezi.

In Biblie se face referire la un loc in care Ioan Botezatorul si-a savarsit ceremoniile. Locul se numeste „Bethabara dincolo de Iordan” sau „Betania dincolo de Iordan”.

Chiar si in celebra harta din Madaba, pe care v-am aratat-o intr-un vlog, exista un loc langa raul Iordan care este marcat cu numele „Bethabara”.

De acolo, arheologii au reusit sa gaseasca ramasitele cladirilor antice intr-un sit cunoscut local ca Al-Maghtas.

Multe dintre structurile construite aici sunt din secolele de dupa Botezul lui Iisus in Betania.

Bisericile, capelele, manastirile si adaposturile urmau sa sprijine pelerinii care urmau sa vina la fata locului si apoi sa continue spre alte locatii semnificative din zona.

Cand ajungi la locul de Botez, Betania, primul lucru pe care il vei observa este colectia de biserici construite de membri ale diferitelor credinte, fiecare creand un spatiu pentru adeptii lor.

Este foarte interesant sa vezi atatea cladiri crestine in Iordania, o tara cu o populatie predominant musulmana.

Principala influenta a crestinismului zilelor noastre poate fi in alte parti ale lumii, dar de aici a inceput totul.

Chiar daca decizi sa vizitezi aceste biserici sau nu, mai apoi vei merge pe o poteca prin o padure pana ajungi la vestigiile unor biserici mult mai vechi. Aici este locul unde a fost Botezat Iisus, Betania.

In centru se afla un bazin ceremonial in forma de crucifix, cu scari care duc in jos. Fundatiile unei cladiri de mult disparute, il inconjoara.

Pe marginile bazinului se afla ruinele unor mici capele si biserici din diferite perioade de dupa Botezului lui Hristos in Betania.

La prima vedere, pare ciudat sa te gandesti ca aici a avut loc un botez.

Exista foarte putina apa (uneori, chiar deloc). Acest lucru se datoreaza faptului ca raul Iordan s-a deplasat mai spre vest in ultimii 2.000 de ani, dar si ca Israelul a incercat la un moment dat sa ii schimbe cursul. Dar si pentru ca locul nu a mai fost folosit sau intretinut.

De la locul botezului, trebuie sa mai mergi putin pentru a ajunge la locul unde este acum raul.

Este atat de important ceea ce reprezinta raul Iordan. Este locul unde crestinii de astazi pot veni sa faca botezuri in acelasi rau in care Ioan Botezatorul a savarsit unul asupra lui Iisus Hristos acum 2.000 de ani.

Aici, la rau, sunt o multime de paznici si asta pare putin ciudat. Suficient de aproape pentru a avea o conversatie sau a arunca ceva este Palestina.

Locul de botez din Iordania este linistit astazi, dar cel de peste rau este destul de aglomerat.

De fapt, acest lucru nu este neobisnuit. Cealalta parte este cunoscuta ca Qasr el Yahud si desi se afla in Palestina, este ocupata si administrata de Israel. Au investit o multime de bani in modernizare si uitandu-te peste rau, vei vedea cat de modern si turistic arata.

Au existat multiple dezacorduri de-a lungul anilor cu privire la locul exact de botez si nu este surprinzator ca israelitii ar prefera sa creada ca este pe malul lor de rau. Dar decizia a fost luata.

Semnificativ este faptul ca, in anul 2015, UNESCO a adaugat locul din Iordania pe Lista Patrimoniului Mondial si pe cel din Israel, nu.

Grupuri mari de oameni bine imbracati canta in timp ce participa la ceremonii de botez pe partea cealalta, inconjurati de o infrastructura bine pusa la punct.

Totusi, suntem intr-un loc Sfant. Ne detasam de faptele spuse mai devreme si incercam apa. Este limpede si rece, este Sfanta.

Aici, la un rau in desert, un om a fost botezat acum 2.000 de ani.

Numele lui a fost folosit pentru a schimba lumea mai mult decat oricine altcineva din intreaga istorie.

Inca de la inceput, unele dintre aceste schimbari au implicat conflicte si este trist ca inca se intampla, doua milenii mai tarziu. Dar asta se intampla cand oamenii nu separa omul de istorie.

Vezi intreaga noastra experienta de la Locul Botezului, AICI.

AICI iti spunem ce sa vizitezi in Amman, capitala Iordaniei.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...