Ce poti sa faci 48 de ore in ISRAEL?

by Apr 23, 2018

Israel in 48 de ore. Cum facem?

Buna!

Ultima noastra escapada a fost recent in Israel.

Pentru ca am prins bilete relativ ieftine la Wizz si am avut si motiv, aniversarea iubitului meu am zis sa nu pierdem ocazia. Timpul pe care l-am petrecut acolo a fost relativ scurt, vorbind de 2 nopti, pentru ca in a treia zi dimineata am plecat.

Deci, ce poti sa faci si sa vezi in 48 de ore in Israel? Iti spun eu acum.

israel
In primul rand, trebuie sa iti planifici de acasa foarte bine vacanta. Nu prea o sa ai timp acolo sa cauti autobuze, wi-fi si toate cele pentru ca oricum ai putin timp la dispozitie. Daca stii de acasa ce vrei sa vizitezi si iti faci o mica listuta o sa te ajute foarte mult. Vorbind de wi-fi, Israelul nu duce lipsa, cel putin in Tel Aviv, dar nu te baza pe asta, mai bine te pregatesti preventiv. Daca vrei sa utilizezi datele sa stii ca o sa te coste ceva, undeva la 6 eur/MB.

Vremea nu prea a tinut cu noi toata perioada vacantei, dar am facut fata. Cum am spus, am mers cu Wizz Air de la Timisoara, ajungand la ora 10 dimineata in Tel Aviv. Cazarea am avut-o in Tel Aviv intr-un apartament gen studio, micut, cu o mica bucatarioara si o mica baie, dar foarte aproape de plaja. Numele cazarii este ART Apartment TLV, iar rezervarea am facut-o pe Booking. Proprietarul locatiei tare ospitalier si ne-a oferit chiar niste fotografii facute de el prin Tel Aviv.

Am spus ca am ajuns la 10 dimineata in Tel Aviv. Da, in Tel Aviv, dar in aeroport. Poate ca daca v-ati mai interesat de Israel stiti faptul ca au o securitate mai…bine pusa la punct sa zicem. Am fost opriti putin acolo pentru intrebari generale de genul “Cat vreti sa stati?”, “De ce Israel?”, “De ce chiar acum?”, dar daca esti serios si le raspunzi politicos nu o sa ai probleme.

Dupa ce am terminat cu securitatea din aeroport si am primit mult dorita viza, care apropo, nu o sa fie pusa pe pasaport ci sub forma de hartie, ai grija sa nu o pierzi, am pornit catre centrul orasului. De la aeroport la cazare am luat trenul, pe care il poti lua din aeroport de la terminalul 3. Pretul unui bilet este de 13 NIS (undeva la 15 lei). Mai multe detalii gasiti pe site-ul lor https://www.rail.co.il/.

Noi am coborat la prima statie din Tel Aviv (Hagana) pentru ca era cel mai aproape de cazare, si de acolo am mai facut jumatate de ora pe jos, ceea ce ne-a bucurat, ca am mai vazut imprejurimile.

In ziua in care am ajuns ne-am decis sa vizitam Tel Aviv-ul. Dupa ce ne-am cazat si ne-am lasat catrafusele, am pornit la pas spre Jaffa, cartierul vechi al Tel Aviv-ului, bineinteles pe faleza. Vantul ne-a cam dat batai de cap, si la propriu si la figurat, dar am facut fata.

Jaffa este o parte aparte a Tel Aviv-ului. Nu trebuie sa o ratezi. Ca si puncte de interes Turnul cu Ceas, Flea Market si portul sunt printre cele mai importante si de vizitat neaparat. Dar eu zic sa te lasi purtat de vant si sa hoinaresti pe strazi fara sa cauti ceva anume. E frumos. Incearca sucul de rodii preparat de locuitori, e nemaipomenit, si o sa ai parte si de o conversatie draguta cu preparatorul. La noi asa a fost. Pe strazile din Jaffa o sa vezi o multime de restaurante. Intra in unul si ia-ti un humus. Noi am primit muraturi, biscuiti si cafea din partea casei.

Daca mergi in port, ia-o pe malul marii inapoi catre Tel Aviv si o sa ai parte de o panorama minunata a Tel Aviv-ului.

Noi ne-am intors mergand pe faleza si ne-am oprit la Hilton Beach, unde am stat relaxati pentru ceva timp. Cum a fost vant, plaja era plina de surferi, care mai de care. Spectacol.

Ziua s-a terminat cu o plimbare prin Carmel Market, o piata foarte mare, plina de bunatati. Nu te speria daca ajungi tarziu si vezi toate produsele aruncate pe jos. Maine dimineata o sa fie totul la locul lui.

A doua zi dimineata am plecat spre Ierusalim. Ploaie, ploaie si ploaie. La un moment dat nu se mai vedea pe geam din autobuz din cauza ploii. Norocosii de noi. Bine ca aveam umbrela la noi.

Pretul biletului de autobuz catre Ierusalim a fost de 16 NIS (19 lei), iar statia de unde am plecat a fost Central Bus Station. Mai multe detalii gasiti pe site-ul lor http://www.egged.co.il.

Ploaia ne-a cam ingreunat plimbarea prin Ierusalim, dar multe locuri din Old City sunt acoperite. Cel mai mult timp am petrecut in Biserica Sfantului Mormant. De acolo am plecat spre Zidul Plangerii, am parcurs Via Dolorosa si alte locuri aflate in interiorul orasului. Nu am ajuns pe Muntele Maslinilor.

Dupa cateva ore de mers pe jos ne-am gandit sa mancam totusi ceva si ne-am oprit la un restaurant aflat langa Via Dolorosa. Proprietarul era un libanez dupa cum parea localul, dar cine stie, avea tot felul de lucruri din toate colturile lumii. Mancarea a fost buna, falafel la lipie si shaorma cu alt gust decat cel romanesc. Pretul a fost de 20 NIS fiecare.

Dupa ce am mancat, dorinta noastra a fost sa ajungem la Marea Moarta. Prima plaja gratuita de la Marea Moarta este Ein Gedi, care a fost inchisa datorita alunecarilor de teren. Pentru noi nu a contat asta deoarece am dorit sa facem niste poze si sa ne bucuram de priveliste, nu neaparat sa avem parte de facilitati. Asa ca am luat autobuzul din Ierusalim si am plecat. Am facut cam 2 ore jumatate pe drum.

Poate a fost mai bine ca am ales o locatie mai putin vizitata, deoarece cand am coborat din autobuz m-a cuprins linistea. Am facut cativa pasi si am ajuns intr-o zona unde inainte probabil era amenajat, acum erau doar ramasite. Plaja era undeva jos, deci trebuia sa cobori cumva un deal de piatra ca sa ajungi. Initial m-am speriat putin pentru ca eram doar noi si inca doi turisti, dar am coborat si am intrat in apa. Aveam pregatite la noi costumele de baie si tot ce aveam nevoie pentru ca planuisem sa mergem.

Daca vrei sa simti un gust nou, atinge apa. E un gust atat de sarat, ca parca se transforma in amar. Se spune ca nu ai cum sa te ineci in Marea Moarta. E atat de sarata ca pur si simplu plutesti fara sa faci nimic. Daca prinzi o zi senina poti sa vezi si partea cealalta a Marii, care este in Iordania. Este cel mai jos punct de pe Pamant, aflandu-se la vreo -400m sub nivelul marii.

Vremea aici a fost exceptionala, mult soare si vreo 10 grade peste cele din Ierusalim. O minune.

Am stat aici pana s-a inserat, apoi am luat autobuzul inapoi spre Ierusalim si de acolo la Tel Aviv.

Seara am mai bantuit pe strazi, urmand ca a doua zi sa luam avionul inapoi spre Timisoara.

Vacanta noastra in Israel nu a fost una lunga, dar am atins cam tot din ce ne-am dorit sa vedem. Bineinteles ca ne gandim sa repetam, pentru ca mai sunt o multime de locuri de vizitat.

Tu ai fost in Israel?

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...