Ce sa faci in Wadi Rum, Iordania

by Jun 26, 2022

Desertul Wadi Rum este una din atractiile de top din Iordania si asta din motive intemeiate.

Este format din aproximativ 500 de km patrati de salbaticie incredibila, plina de situri interesante, formatiuni naturale din stanca si istorie fascinanta.

Acest ghid acopera tot ce trebuie sa stii pentru a explora paradisul ca un adevarat aventurier.

In ciuda dimensiunii sale, poti vedea majoritatea locurilor interesante din Wadi Rum intr-o singura zi, ceea ce surprinde majoritatea oamenilor.

Desigur, poti alege sa petreci aici cate zile vrei, pentru a explora unele dintre activitatile in aer liber oferite de maiestuosul desert.

Wadi Rum a devenit din ce in ce mai renumit in intreaga lume in ultimele decenii.

In special, acest lucru se datoreaza povestii lui Lawrence, mai cunoscut sub numele de Lawrence al Arabiei.

Lawrence a fost un ofiter britanic devenit autor si a avut sediul in zona in timpul revoltei arabe de la inceputul anilor 1900. Poate ai auzit de film!

In zilele noastre, Wadi Rum este destinatia perfecta pentru iubitorii de aventura. Vizitatorii pot explora peisajul magnific facand activitati precum drumetii, chiar ciclism si plimbari pe camile.

Vizitarea desertului suna intotdeauna ca un lucru destul de complicat. Este atat de diferit si de departe de felul in care vizitezi un oras, de exemplu, sau o plaja. Cum ajung in desert? Cum conduc in desert? Este scump? Este un drum lung? Unde dorm?

Din fericire, toate aceste lucruri sunt destul de simple cand vizitezi Wadi Rum.

Si odata ajuns acolo, cel mai bun mod de a explora Wadi Rum este cu un tur cu jeep-ul.

Cand este cel mai bine sa vizitezi Wadi Rum

Wadi Rum are atractivitate pe tot parcursul anului, dar este incomod de cald in lunile de vara din Iunie pana in Septembrie.

Poate fi mai placut de vizitat din Martie pana in Mai sau din Septembrie pana in Noiembrie. Daca alegi sa vizitezi desertul in lunile de primavara, este posibil sa il gasesti cu flori salbatice, ceea ce arata nemaipomenit in contrast cu nisipul. Cu toate acestea, lunile de iarna sunt putin mai reci, dar multimile de turisti sunt mai restranse.

Cum ajungi in Wadi Rum

Dupa cum am mai mentionat, cel mai bun mod de a te deplasa prin Iordania este cu masina inchiriata. Drumurile sunt destul de drepte si a avea independenta propriei masini contribuie cu adevarat la aventura. Distantele de condus fata de alte atractii majore din Iordania sunt: Amman-Wadi Rum: 4 ore (320 km), Petra-Wadi Rum: 1 ora 45 (112 km), Marea Moarta-Wadi Rum: 4 ore (310 km) sau Aqaba-Wadi Rom: 1 ora (70 km).

Daca conduci pana la Wadi Rum, va trebui sa parchezi masina in parcarea mare din satul Wadi Rum. Aceasta parcare este gratuita si destul de sigura.

Toate camp-urile din desertul Wadi Rum ofera transport din Rum Village intr-un 4×4. Deci, indiferent de modul de transport pe care il ai catre Wadi Rum, nu vei conduce peste dune.

Se spune ca desertul Wadi Rum arata ca planeta Marte. Chiar asa este.

Conducerea cu viteza prin desert a fost o experienta total de pe alta lume si una pe care nu am mai vazut-o pana acum. Wadi Rum este chiar numit „Valea Lunii” din cauza formatiunilor neobisnuite de stanca si a terenului stancos asemanator lunii.

Vezi AICI ce cazare am ales noi pentru o noapte in Wadi Rum.

De obicei, daca alegi sa iti petreci noaptea in desertul Wadi Rum, cei de la camp se vor ocupa de tot ce tine de planificarea itinerariului.

Vezi AICI ce cazare am ales noi pentru o noapte in Wadi Rum.

In Wadi Rum exista aceleasi aproximativ 10 atractii sau situri principale care sunt incluse pe majoritatea itinerariilor de o zi.

Dunele de nisip

Spre deosebire de Sahara, peisajul desertului Wadi Rum nu este dominat de dune de nisip. Desertul Wadi Rum este format din „Desertul Alb” și „Desertul Rosu”, care sunt locurile unde se afla dunele de nisip. Este interesant de vazut cum variaza peisajul intre cele doua.

Micul Pod

Una dintre numeroasele arcade din Wadi Rum care au fost sculptate de Mama Natura. Te poti grabi pana sus, dar te poti bucura si de jos.

Canionul Khazali

O vizita la acest canion este inclusa in majoritatea excursiilor de o zi in jurul Wadi Rum.

Pe pereti poti vedea petroglife si inscriptii si desene antice impresionante – toate amintiri ale civilizatiei antice nabateene.

Urcarea este incredibil de abrupta si vei avea nevoie de echipament pentru a urca pe canion.

Trenul cu aburi din Wadi Rum

Stiai ca exista un vechi tren cu aburi care circula prin Wadi Rum?

Se numeste trenul Hejaz si este un tren original de la Revolta Araba din 1917. Circula pe sinele de cale ferata Hejaz construite de otomani la inceputul secolului trecut.

Linia se extinde in Arabia Saudita si pana la Damasc in Siria!

Trenul este de fapt pe drumul dintre Desert Highway si Wadi Rum. Vei conduce pe langa el inainte/dupa Rum Village, in functie de directia pe care calatoresti.

Ceaiul la apus in desertul Wadi Rum

Nu am mentionat una din partile noastre preferate ale zilei, apusul.

La finalul zilei, beduinul nostru a tras jeep-ul de-a lungul unei stanci falnice si a intins o patura. A pornit focul si a inceput sa cante si sa danseze in jurul lui pana a fost gata ceaiul. Cu ceaiul fierbinte in mana am admirat apusul nemaipomenit din mijlocul desertului. Unul din momentele noastre preferate din toata aventura din Iordania.

Wadi Rum este un must-see din Iordania.

Speram ca acest ghid iti va fi util util si iti va raspunde la toate intrebarile pe care le ai inainte de calatoria in Iordania.

Vezi AICI toata experienta noastra din Iordania.

Cazare in mijlocul desertului Wadi Rum, Iordania.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...