Coba, complexul de ruine mayase din Peninsula Yucatan

by May 5, 2021

Buna dragilor! 🤗

Poate ca ati citit articolul nostru despre Chichen Itza, una din cele 7 minuni ale lumii si probabil cel mai turistic loc din Mexic. Daca nu, puteti sa il cititi aici.

piramida
Totusi, pe langa Chichen Itza mai exista si un alt complex mayas impresionant, tot in Peninsula Yucatan. Foarte aproape de renumitul Tulum, la cativa kilometri (45 mai exact), se gaseste cea mai inalta piramida din Yucatan. Da, ati citit bine, in interiorul complexului mayas din Coba se afla cea mai inalta piramida din Yucatan.

Comparativ cu Chichen Itza, aici totul este mai salbatic, imprejmuit de jungla si mult mai putin turistic.

coba

Locul a fost descoperit relativ recent, iar multe dintre structuri inca asteapta sa fie descoperite. De aceea, probabil o sa vedeti in toate partile bucati de pietre acoperite de vegetatie.

In Coba, de asemenea, o sa intalniti si cea mai lunga retea de drumuri mayase, construite din piatra alba care domina si astazi complexul. Peste 50 de astfel de drumuri au fost descoperite in complex, doar 16 fiind deschise publicului. Toate duc la piramida principala din Coba, piramida Nohoch Mul.

piramida coba
Sunt 3 moduri de explorare a complexului: pe jos, cu bicicleta inchiriata sau cu tuk tuk-ul. Noi am ales prima varianta.

Pe piramida principala din Coba, spre deosebire de alte structuri mayase, inca se poate urca. Totusi, cand am fost noi, accesul era interzis, probabil datorita vremii, pentru ca plouase bine. Atentie insa, la cei 42 de metri inaltime poate parea usor de escaladat privind de jos. Insa pietrele sunt cam tocite.

In cadrul complexului se gasesc 3 grupuri importante in interiorul carora se intalnesc o multime de altare, temple si structuri mayase.
altar

La Coba puteti sa ajungeti fie cu masina inchiriata, cum am procedat noi, fie cu ADO Bus sau alte companii care fac tururi de o zi din orasele importante. Localitatea Coba este si ea un loc unde, daca aveti timp, puteti sa petreceti o zi, doua. Sunt o multime de locuri de cazare dragute pe Booking.

Taxa de intrare in complex este de 80 de pesos (aproximativ 15 lei) si consideram ca 3-4 ore reprezinta timpul ideal de explorare a structurilor. Alte informatii despre complex gasiti aici.

In functie de timpul pe care il mai aveti la dispozitie, aproape de complex se gasesc si o multime de cenote in care puteti sa va racoriti dupa o zi la Coba. Click aici pentru articolul cu cenotele noastre preferate.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...