La pas prin “Orasul Etern” | Impresii si sfaturi pentru un city break la Roma
De mult timp ne doream un city break la Roma. Este un oras spectaculos plin de istorie care iti aminteste de fapt cine esti. Vacanta noastra aici nu a fost una super planificata. Am gasit bilete relativ ieftine din Timisoara si ne-am propus sa profitam de ocazie. Biletele le-am luat de la Wizzair si au costat in jur de 200 de lei dus-intors de persoana.
Zborul este pe aeroportul Ciampino, deoarece Roma are 2 aeroporturi, Ciampino, care este in general pentru zborurile low-cost si Fiumicino.
Din Ciampino sunt 2 variante pentru a ajunge in Roma. 1-cu bus-ul care apartine companiilor private. Acesta are statia in gara Termini si care costa in jur de 6 euro calatoria. Sunt mai multe companii care opereaza acest traseu. 2-cu transportul in comun. Un bilet costa 1,5 euro dar trebuie sa schimbati mai multe. Cel din urma este foarte aglomerat si iti trebuie mult noroc sa reusesti sa urci in primul ajuns. Noi am ales varianta cu 6 euro, care, desi mai scumpa, este si mai rapida si mai comoda.
In interiorul Romei noi am ales sa folosim transportul in comun. Un bilet de calatorie costa 1,5 euro Si este valabil pt o singura calatorie. Mai este varianta si de 7 euro pe zi acces nelimitat in mijloacele de transport sau Roma Pass. Roma Pass iti ofera timp de 24 de ore acces nelimitat in mijloacele de transport, acces gratuit la unul din obiectivele turistice si alte diferite discounturi.
City break-ul nostru la Roma a fost de 4 zile. Ultima putem sa nu o punem deloc in calcul pt ca am avut zborul inapoi catre Timisoara la 11.50, deci nu am mai apucat sa facem nimic. Ziua in care am ajuns a fost jumatate de zi sau chiar mai putin, pentru ca am ajuns undeva pe la 3 la cazare.
Deci practic am avut 2 zile pline la dispozitie sa ne bucuram de orasul etern.
City break-ul nostru a fost de sambata pana marti. Si sa luam pe rand zilele.
Sambata cum am spus, am ajuns destul de tarziu in Roma, dar acest fapt nu ne-a impiedicat sa incepem sa o luam la pas. Cazarea noastra a fost in cartierul Trastevere. De aici am pornit catre Piazza Venezia cu busul 170.
Pont: in prima duminica din luna, accesul la obiectivele turistice este gratuit. Din noroc pur si fara intentie, noi ne-am programat vacanta la inceput de luna. Cautand pe internet informatii despre Roma, am aflat ca in prima zi din luna accesul este gratuit si am spus sa profitam de acest fapt si sa ne incercam norocul la Coloseum, Forumul Roman si Palatine Hill, pentru ca oricum pentru acestea se achizitioneaza un singur bilet.
Prima noastra oprire de sambata a fost la o pizzerie din cartierul in care am fost cazati. Proprietarul cazarii ne-a oferit o lista cu vreo 10 restaurante/gelaterii/pizzerii recomandate de el. Si ce city break la Roma e ala daca nu mananci o pizza?!
O felie a costat in jur de 7 euro. La ei pizza se vinde la kg, deci alegi o felie cat vrei tu de mare, o cantareste si iti spune pretul final. Sortimentul nostru a fost unul cu ciuperci si ceva sos. De-li-cioa-sa!
Pizza am luat-o la pachet si am mancat-o in drum spre Piazza Venezia. Am ales sa mergem pe jos, astfel am putut sa ne facem si o idee despre oras si despre locuitori, cazarea noastra nefiind in centru unde sunt majoritatea turisti.
De la noi din cartier pana in Piazza Venezia faceam cam 40 de minute pe jos si la fel si cu mijlocul de transport in comun, pentru ca e un oras foarte aglomerat si autobuzul se invarte foarte mult.
Ajunsi in Piazza Venezia prima oprire a fost la Altare della Patria sau Altarul Patriei care este un monument national construit in onoarea lui Victor Emanuel al 2-lea, primul rege al Italiei unificate. Cladirea nu se afla pe lista noastra de obiective de bifat, dar nu poate trece neobservata. Este un monument imens, ce ocupa atat o mare parte din Piazza Venezia, cat si o parte din Capitoline Hill. In interiorul sau se afla Muzeul Reunificarii Italiei.
De la Altarul Patriei in stanga, se afla Forumul Roman. In opinia noastra, momentul ideal pentru vizitare este la apus. Este o panorama unica a Forumului de sus.
De la Forum, am luat-o la pas catre Panteon.
Roma este un cufar plin de locuri frumoase. Locuri care dainuiesc de peste 2.000 de ani si pe care poti sa le descoperi si azi. Inedit.
Panteonul a fost construit ca si templu, azi fiind biserica. Are o arhitectura spectaculoasa si este cea mai bine conservata cladire din Roma antica. Intrarea este gratuita dar trebuie sa verificati programul de functionare si de asemenea sa va ganditi ca mereu este coada la intrare. Noi nu am putut sa intram sambata.
De la Panteon am plecat spre Piazza Navona iar apoi spre Fontana di Trevi. Fontana di Trevi arata cam asa:
Gandul nostru a fost „aaa e weekend, din cauza asta e asa aglomerat”. Am incercat sa gasim un spot bun sa facem o poza, dar doar atat am reusit.
Majoritatea obiectivelor importante se afla in centru, iar datorita acestui fapt puteti sa luati la pas strazile pentru ca inevitabil, fiecare strada se termina intr-o piata si fiecare piata are ceva cunoscut.
De la Fontana di Trevi noi ne-am decis sa mancam ceva si eu, cautand pe internet de acasa, am gasit un local pe nume Pinsere, care potrivit recenziilor, avea foarte buna pizza. Localul se afla aproape de gara Termini, ceea ce insemna ca aveam mult de mers de la Fontana di Trevi pana acolo, dar am decis ca merita. Am mers si-am tot mers si cand am ajuns era inchis.
Asta e un moment bun sa va spunem de programul restaurantelor si magazinelor din Roma pentru ca nu e unul normal. Ce-i drept, in centru, mereu o sa gasiti ceva deschis sa va alinati foamea, pofta sau setea, dar daca treci putin de centru se schimba schimbarea. Nu stiu daca exista un program exact de functionare, dar ce stiu este ca undeva pe la 3 majoritatea magazinelor se inchid si se redeschid in jur de 7. Probabil noi ne-am nimerit in perioada aia si nu am gasit deschis.
Deoarece ne era chiar foame si nu mai aveam chef sa gasim alte localuri, in drum spre gara, pentru ca de acolo ne-am decis sa luam busul catre cazare, am gasit un supermarket de unde ne-am luat tot ce ne-am dorit sa mancam. Preturile sunt relativ ok, cam ca la noi. Un suc de 1 L a costat 1 euro, o sunca de 150 gr cam 2 euro, cascavalul tot 2 euro si tot asa.
Dupa ce ne-am facut cumparaturile necesare ne-am indreptat catre bus care ne-a dus la cazare. Cam asa s-a incheiat prima noastra jumatate de zi in Orasul Etern.
Ziua de duminica am rezervat-o pentru locurile de unde a pornit istoria Romei, cele mai vizitate obiective ale Romei, Colosseumul, Forumul Roman si Dealul Palatin. Niciun city break la Roma nu se poate incheia fara sa vezi aceste locuri.
Cum am mai spus, in prima duminica din luna, intrarea la obiectivele turistice din Roma este gratuita. Altfel, un bilet normal costa 12 euro.
Colosseumul se deschide la ora 8:30. Dar mai sigur, verificati la ei pe site. Deci planul nostru a fost sa fim acolo la deschidere, ca sa reusim sa intram. Am fost acolo pe la 8. Nu stiai unde incepe si unde se termina coada. Era un sarpe imens, foarte multi turisti. Dupa ce ne-am tot invartit gandindu-ne ce sa facem, daca se merita, daca nu, daca o sa avem rabdare, ne-am decis totusi sa ramanem si am intrat pana la urma. Totusi, desi intrarea e gratuita, trebuie sa astepti la rand pentru a lua bilet de intrare.
Foarte multe parti ale Colosseumului sunt inchise, nu stiu daca asa au fost cand am fost noi, sau asa sunt in general. Amfiteatrul este imens, si parca te duce inapoi in Roma Antica, parca tocmai ai venit ca si spectator la urmatoarea batalie intre gladiatori. Toate lucrurile au ramas la locurile lor. Constructia in sine este uimitoare si parca nu iti vine sa crezi ca a fost facuta acum 2000 de ani. Totusi, e cumva terifiant sa stii ca acolo au murit milioane de oameni si animale.
De la Colosseum am plecat catre Forumul Roman. Biletul pe care il primiti la Colosseum este valabil si la Forumul Roman, deci nu mai e nevoie sa stati la coada pentru bilet, doar pentru intrare, asta ca sa stiti, pentru ca mereu se fac mai multe cozi, unele pentru bilet iar unele doar pentru intrare, skip de line.
Forumul Roman are mai multe intrari, nu stiu cate, dar ca avertisment sa stiti ca cea vis-a-vis de intrarea in Colosseum este cea mai aglomerata. E evident. Noi am luat-o putin la stanga si imediat dupa o statie de autobuz este o alta intrare care e super lejera. Erau undeva la vreo 5 oameni inaintea noastra, si domnul care ne-a dat voie sa intram avea si simtul umorului. 😊
Poate nu v-am spus, dar la intrarile in Colosseum si Forum Roman sunt case de verificat geanta. Adica ori o pui ca la aeroport si o verifica automat, ori se uita o persoana in ea. Aici la Forumul Roman s-a uitat un domn in ea si aveam 2 croissante la noi, in caz ca ni se facea foame si nu aveam de unde sa ne luam repede ceva. Cand le-a vazut le-a luat in mana si a strigat catre colegul lui „Uite, avem croissante, ne mai trebuie cafeaua”.
Forumul Roman are o suprafata foarte mare, unde poti sa petreci linistit vreo 3 ore, mai ales daca esti pasionat de istorie si stii fiecare ce loc a reprezentat. Noi cred ca am stat in jur de 2 ore. Mai greu a fost sa gasim o iesire, pentru ca nu am vrut sa iesim pe unde am intrat dorindu-ne sa ajungem in Piazza Venezia. Pana la urma dupa ce am urcat, am coborat, am mers prin tunel, am reusit sa iesim. 😊
Urmatorul loc in care am vrut sa ajungem a fost Fontana di Trevi. Pana acolo am mers pe jos, oprindu-ne din pas in pas la cate vreun magazin. Cand am ajuns la fantana, asa cum ne asteptam, foarte multi oameni.
De la Fontana di Trevi am pornit catre Castelul Sant’ Angelo, care este foarte aproape de Vatican si am avut in plan sa vedem ambele locuri. La Castelul San’t Angelo intrarea este tot 12 euro cred, ca si la Colosseum. Dar si aici a fost o coada imensa. Nu am intrat. In fata castelului se afla si podul Sant Angelo care traverseaza raul Tibru si de unde este o priveliste draguta.
De la castel am pornit la pas spre Vatican. Din pacate cand am ajuns noi, pentru ca deja era seara, Basilica Sf. Petru era inchisa, chiar atunci iesea ultima tura de turisti. Ne-am relaxat putin in piata Vaticanului si am facut cateva poze inainte sa plecam.
Ne-am gandit sa incheiem seara in cartierul Trastevere. Niciun city break la Roma nu poate sa se incheie fara Trastevere.
Cartierul Trastevere se afla pe unul din dealurile Romei si este un cartier boem al acesteia. Aici gasesti o sumedenie de pizzerii, gelaterii, restaurante de toate felurile. Este un cartier viu care seara prinde culoare fiind o multime de terase cu muzica sau fara, cu buna dispozitie. Stradutele sale arata intr-un mod unic, pline de flori, verdeata, cu hainele intinse la uscat, cu scootere parcate in fata usilor, foarte curat si un loc perfect de petrecut seara. Cand am ajuns noi deja se inserase bine asa ca ne-am propus sa revenim si ziua pentru ca nu e de ratat.
Am gasit un restaurant, dar cum am vrut sa stam pe terasa, a trebuit sa asteptam la coada. Da, ai citit bine, era coada pentru mesele de pe terasa. Ne tot uitam insistent la oameni, poate poate pleaca cineva mai repede. Glumim, am asteptat cuminti. 😊 Aici ne-am luat paste, o portie alla matriciana si una carbonara alaturi de cate o bere. Si cam asa s-a incheiat ziua pentru noi.
Luni, fiind si ultima noastra zi in Roma, ne-am trezit destul de devreme pentru ca aveam in plan sa ajungem la Panteon si sa il prindem relativ gol. Zis si facut, dimineata am fost acolo si comparativ cu prima zi in care am fost si era coada cat piata, acum am intrat lejer fara sa stam deloc la coada. Inauntru erau foarte putini turisti.
Am plecat de la Panteon cu gandul sa mergem la Fontana di Trevi, am ajuns acolo si ghici ce?! Se adunau banii din fantana. Se spune ca se strang cate 3000 de euro pe zi de acolo, avem si video cu asta, mergeti in sectiunea Youtube. 😊
Aproape de fantana am gasit o cafenea si fiindca se pusese o ploaie torentiala si desi aveam umbrela nu mai puteam face fata, ne-am gandit sa ne oprim. Ne-am luat cate un capuccino si un marocchino si ne-am relaxat putin inainte sa o luam din nou la drum.
Urmatoarea oprire trebuia sa fie la Vatican. Pe drum am gasit o pizzerie specifica cu pizza de tot felul si normal ca nu am rezistat tentatiei, asa ca:
In Vatican voiam macar sa intram in Basilica Sf. Petru, pentru ca la Capela Sixtina eram siguri ca o sa fie full. Ghinion, la Basilica Sf. Petru nici nu iti dadeai seama unde se termina coada, era cumva serpuita fara sfarsit…Am asteptat putin sa vedem cat de repede se inainteaza, dar avand in vedere ca erau deschise doar 2 puncte de control inainte de intrare va dati si voi seama…Am zis totusi sa mergem si catre Capela Sixtina ca poate cine stie, au venit toti la Basilica Sf. Petru. Dar si acolo cam tot asa de mare era coada, fara skip the line puteai sa stai si pana la sfarsitul programului de vizitare fara sa intri. Ce sa facem, am facut cale intoarsa.
Intre timp ni s-a facut si foame asa ca pe drum am gasit un restaurant foarte dragut cu paste, fiecare portie costand 5 euro si erau vreo 5 feluri in meniu. Deci restaurantul era specializat doar in aceste paste. Am mancat si urmatorul obiectiv au fost Treptele Spaniole. Tot asa pe jos am ajuns.
Pe strazile ce marginesc Piata Spania cu Treptele Spaniole sunt o multime de branduri cunoscute, daca vreti sa faceti shopping aici e locul ideal. Pana si aici pe trepte a fost aglomerat. Noi am urcat pe ele si de sus e o priveliste frumoasa. De asemenea, sus se afla si o biserica.
De la Treptele Spaniole la Piazza del Popolo nu e distanta mare, deci am luat-o din nou la pas. Piazza del Popolo este o piata cu o arhitectura foarte frumoasa. Cele doua biserici gemene o fac cunoscuta. De asemenea si cladirile de langa cele doua biserici sunt tot gemene.
Dupa atata drum ne-am oprit aici in piata si ne-am trantit pe niste scari sa ne relaxam putin. Am stat vreo jumatate de ora si ne-am bucurat de priveliste dupa care am plecat pe Via del Corso. De aici ne-am luat cate un gelato de caciula, foarte bunnn.
Ultimele ore din Roma le-am petrecut din nou in cartierul Trastevere. De aici ne-am luat din nou gelato, pizza si ne-am plimbat pe stradute.
Cam asa au decurs zilele noastre in „Orasul Etern”. Roma este orasul care trebuie vizitat macar o data in viata. Cum sa spunem noi…Un city break la Roma tine tristetea departe. 😃
Cu mult mai multe vacante inainte!