Lagarul Auschwitz din Polonia: un loc tragic

by May 27, 2022

Auschwitz: lagarul de concentrare controlat de Germania nazista, unde si-au pierdut viata peste 1,1 milioane de oameni. Este cu siguranta unul din cele mai negre locuri din istoria Europei.

birkenau
auschwitz I

Desi nu este o activitate tipica de vacanta, vizitarea lagarului este incredibil de importanta. De ce? Pentru a afla despre istoria noastra si mai important, pentru a preveni umanitatea sa repete aceleasi greseli.

evrei deportati

Hitler, conducatorul nazist, era hotarat ca problema lui va fi rezolvata prin eliminarea tuturor evreilor. Astfel, a fost introdusa “solutia finala”, deportand toti evreii, indiferent de statutul social, in lagare de concentrare, nu doar la Auschwitz. Oamenii au fost deportati din Germania si din toate tarile anexate nazistilor, inclusiv Ungaria, Polonia, Franta, Italia si asa mai departe!

In anii 1940, evreii traiau in ghetouri si credeau ca sunt mutati pentru a avea un nou inceput (sau cel putin asa erau mintiti). Fiecare persoana avea voie sa ia de acasa o valiza de pana la 25 kg, inainte de a se urca in tren catre o destinatie necunoscuta.

valizele detinutilor

Aproximativ 150 de persoane erau inghesuite fara mila intr-un vagon pentru vite, fara toaleta si fara mancare sau apa, cu un singur geam mic. Si asta nu e tot, gandeste-te ca durata calatoriilor era intre 4 si 10 zile!

vagonul de la auschwitz

Lagarul Auschwitz I

blocul 15

Principalul lagar din Oświęcim a fost Auschwitz. In august 1944, aici traiau aproximativ 16.000 de prizonieri – 10.000 de evrei, 4.000 de polonezi şi 3.000 alte etnii. Tot aici se afla si administratia SS si comandantii.

Lagarul Auschwitz II – Birkenau

Birkenau era cel mai mare dintre lagarele care compuneau complexul de la Auschwitz. A operat timp de trei ani, avand mai multe functii. Constructia sa a inceput in Octombrie 1941. S-a deschis in Martie 1942, functionand, in mare parte, ca un centru de exterminare a evreilor.

In timpul vizitei, primul lucru vizibil sunt portile cu infamul semn „Arbeit Macht Frei” („Munca te elibereaza”). Acest lucru a fost spus tuturor celor care au intrat la Auschwitz. Adevarul nefericit a fost: majoritatea nu au iesit niciodata; de fapt, mai putin de 10% dintre cei care au intrat pe porti au supravietuit.

Cand Uniunea Sovietica a eliberat lagarul in anul 1945, au gasit prizonieri infometati, impreuna cu dovezi infioratoare care aratau amploarea operatiunilor nazistilor.

De exemplu, milioane de articole vestimentare si alte atribute, cum ar fi bijuterii si valize care au apartinut barbatilor, femeilor si copiilor. In plus, Armata Rosie a descoperit 6.350 kg de par uman, deoarece prizonierii erau rasi, iar parul lor era apoi folosit pentru a produce textile.

bunuri ale detinutilor
incaltaminte

Nazistii au distrus majoritatea cladirilor din Birkenau pentru a ascunde dovezile cand Armata Rosie s-a apropiat in 1945. Acum, inca mai poti vedea acele cladiri prabusite in care se aflau candva camerele de gazare.

camere de gazare distruse

Memorialul si Muzeul Auschwitz-Birkenau este deschis zilnic de la ora 8:00. Acestea sunt optiunile de vizitare:

  • Un tur cu ghid este o necesitate la Auschwitz pentru a intelege pe deplin istoria acestuia. Te poti alatura unui tur de 3,5 ore si poti auzi povestea spusa prin casti. Acest lucru iti permite sa te plimbi si sa nu fii nevoit sa ramai cu ghidul pentru fiecare secunda a turului. Turul ghidat de 3,5 ore costa 75 ZL (16,5 EUR) si include autobuzul de tranzit intre Auschwitz si Birkenau.
  • Daca ai un buget redus, vei putea cumpara un bilet gratuit de pe site-ul web Auschwitz fara ghid. Cu toate acestea, retine ca aceste bilete sunt doar pentru intervale orare dupa-amiaza spre seara.

Cum ajungi la Auschwitz?

Memorialul si Muzeul Auschwitz-Birkenau se afla la aproximativ 1,5 ore de Cracovia. Exista cateva optiuni pentru a ajunge acolo: cu transportul public, cu tur organizat din Cracovia, sau cu masina inchiriata, cum am procedat noi.

Vezi AICI 7 Lucruri de Facut in Cracovia.

AICI poti vedea intreaga experienta din Polonia.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...