Luxor, Egipt: obiective turistice

by Apr 28, 2022

Luxor este cu siguranta deasupra tuturor oraselor egiptene cand vine vorba de locuri istorice si atractii turistice.

In vremuri apuse, situata pe teritoriul orasului de astazi se afla capitala faraonilor, in perioada de glorie a puterii lor.

Abundenta templelor uriase din Egiptul Antic si a mormintelor captusite cu picturi murale vibrante pe care le puteti vizita aici fac din oras un muzeu in aer liber. Pe langa vizitarea templelor cu numar infinit, se mai pot face si alte activitati. Plimbarile cu feluca, ridicarile cu balonul cu aer cald sau explorarea orasului nou, cu pietele specifice sunt doar cateva dintre ele.

Hai sa incheiem cumva si sa trecem la obiectivele turistice bune de explorat. Luxor este cel mai bun loc de vizitat în Egipt. Cel mai bun pentru a va pierde pur si simplu in minunile lumii antice.

Avand atat de multe de vazut si de facut, planificati-va calatoria cu lista noastra de atractii de top si idei usoare de excursii de o zi din Luxor.

Templul din Karnak

Dintre numeroasele monumente, Templul din Karnak este cu siguranta cel mai uimitor.

In incinta sa se afla Marele Templu al lui Amon, templul principal. Pe langa acesta, se mai afla Templul lui Khons si Templul lui Tuthmosis III, precum si alte temple si sanctuare din jur.

Complexul nu este construit dupa un singur plan. In schimb, reprezinta activitatea de construire a mai multor conducatori succesivi. Toti au concurat intre ei pentru a adauga si impodobi acest mare sanctuar national. Munca lor l-a facut sa devina cel mai important dintre templele Egiptului.

Valea Regilor

Ascunsa intre stancile de pe malul de vest al Luxorului, Valea Regilor a fost locul final de odihna pentru regii dinastiei a 18-a, a 19-a si a 20-a.

Acoperite cu picturi murale vibrante si complicate, mormintele sunt, in mod normal, oprirea numarul unu pentru fiecare vizitator al zonei.

Deoarece se credea ca mortii, insotiti de zeul soarelui navigau noaptea prin lume intr-o barca, peretii mormintelor erau impodobiti cu texte si scene care descriu aceasta calatorie.

In vale se afla 63 de morminte, printre care si nume celebre ale istoriei egiptene, inclusiv faimosul rege Tutankhamon.

Templul Luxor

Situat in cartierul modern din centrul orasului, Templul Luxor este neschimbat la fata in schimbare a Egiptului de-a lungul secolelor.

In epoca crestina, templul a suferit o transformare in biserica. In perioada islamica, in interiorul complexului a fost construita Moscheea Abu el-Haggag, dedicata unui om sfant venerat.

Templul Reginei Hatshepsut

Templul din Deir el-Bahri este situat magnific, la poalele stancilor abrupte care marginesc dealurile desertului. Gresia deschisa, aproape alba, a templului iese in evidenta intre rocile galben auriu pana la maro deschis.

Complexul templului este amenajat pe trei terase care il impart intr-o jumatate de nord si una de sud. De-a lungul laturii de vest a fiecarei terase se gaseste inaltata cate o coloana.

Insula Bananelor

Poate v-ati umplut de temple si morminte pentru o zi. Nu exista o modalitate mai buna de a va relaxa in Luxor, decat sa faceti o plimbare cu feluca pe Insula Bananelor.

Navigarea pe cei cinci kilometri in amonte de la Luxor pana la aceasta insula minuscula umbrita de palmieri este contrastul perfect cu o zi prafuita de explorare a comorilor faraonice din Vest si Est.

Nu vei avea probleme sa inchiriezi o feluca sau chiar o barca normala. Capitanii de barci care ofera turistilor plimbari se gasesc pe tot malul Nilului. Plimbarile cu barca sunt in mod normal taxate la ora. Plimbarea cu barca pana la Insula Bananelor dureaza aproximativ trei ore, dus-intors.

Colosii lui Memnon

Colosii lui Memnon sunt primele monumente pe care majoritatea calatorilor le vad in Luxor. Aceste statui gigantice se afla langa drumul principal, care merge din suburbia Luxor, Al-Gezira, pe malul de vest al malului Nilului.

Sculptate din gresie tare brun-galbuie extrasa din cariera dealurilor de deasupra orasului, ele il reprezinta pe Amenophis al III-lea asezat pe un tron ​​in forma de cub. Monumentele au stat candva de paza la intrarea in templul regelui.

Plimbare cu balonul cu aer cald la rasarit

Pasarile timpurii care doresc sa se ridice din pat in timp ce este inca intuneric sunt rasplatite cu o vedere de milioane intr-o plimbare cu balonul cu aer cald in zori.

Baloanele de aici se ridica imediat după rasaritul soarelui. Acestea plutesc peste oras, observand templele si mormintele din zona, de sus.

Timpul de zbor este de obicei in jur de 45 de minute. Totusi, asteptati-va ca experienta turului cu balonul cu aer cald sa dureze aproximativ trei ore de la preluarea de la hotel pana la transferul inapoi acolo.

Luxor este unul din unicele locuri de pe Pamant unde realitatea este mai spectaculoasa decat imaginatia. Templele de o imensitate uriasa care te fac sa te simti o furnica in explorarea lor, te duc in alta dimensiune si te lasa sa contemplezi la puterea umana, dusa la extrem.

Click AICI ca sa afli pareri si impresii despre vacanta in Egipt.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...