Matmata, Tunisia: Aici oamenii traiesc sub pamant

by Jun 15, 2022

Casele subterane din Matmata se afla intr-un peisaj arid in vaile uscate din regiunea Djebel Dahar din sudul Tunisiei.

Satul Matmata este un loc unic cu o autenticitate aparte. Este un loc pe care cu greu ti-e dat sa il mai vezi in zilele noastre pline de zgarie-nori.

Nu ne intelegeti gresit, apreciem arhitectura moderna, dar cum e sa pasesti intr-o casa in care au trait, vorbit, plans, ras generatii intregi? E un sentiment aparte, nu-i asa? Dar daca acea casa este sculptata in piatra, sub pamant? Pana sa ajungem in Tunisia nici nu stiam ca exista asa ceva.

Facute celebre de seria Razboiul Stelelor, aceste structuri traditionale sunt amenintate pe masura ce locuitorii se muta in alte orase pentru un trai mai bun.

Hotelul Sidi Driss, pentru ca acesta este locul facut celebru in Razboiul Stelelor, nu este singura cladire subterana de acest tip. In sat gasesti o multime de structuri similare, mai mici, mai adancite in pamant sau mai aproape de suprafata, inconjurate de curmali si plantatii de maslini.

Nu se stie exact momentul in care triburile nomade au decis sa se stabileasca aici. Intreaga zona a fost in mare parte necunoscuta lumii exterioare pana in anii 1960. Atunci, inundatiile severe au adus-o in atentia guvernului si poporului tunisian.

Casele sunt construite prin saparea unei gropi circulare adanci in gresie. Gresia este suficient de moale pentru a fi lucrata cu unelte de mana simple. Pesteri intregi mai mari sau mai mici sunt apoi sapate in jurul marginilor gropii, formand incaperi subterane si lasand groapa principala ca o curte. Gaurile nu sunt acoperite, in curtea principala intrand ploaia.

Constructia ofera o evadare de la caldura zilei desertului si o casa care supravietuieste ani la rand. Totusi, ploile abundente provoaca deseori inundatii, pagube si in unele cazuri distrugerea locuintelor subterane. Dar si perioadele de seceta extrema pot deteriora casele.

Pe langa inundatiile majore provocate in anii 1960 si chiar daca locul a fost promovat si turistii au inceput sa vina sa viziteze locul datorita filmului celebru, locuintele sunt amenintate teribil de depopularea rurala.

In fiecare an raman goale case intregi, oamenii plecand in orase mai prospere ale tarii pentru o viata mai buna. Casele deseori raman in grija nimanui si sunt distruse de trecerea timpului.

Industria turismului in Tunisia se lupta de la revolta din Primavara Araba din 2011 si a fost afectata si mai mult in urma atacurilor din 2015 de la Tunis si Sousse, care au vizat direct turistii. Din 2015, tara isi revine, dar incet, multi turisti ajungand doar in celebrele orase statiuni de la malul marii.

Unii localnici au ramas, totusi, traind cu familiile lor in gospodariile subterane, lucrand fermele de maslini si acceptand ocazional sfaturi de la turistii care doresc un tur al casei lor. Si astazi, doar o mana de barbati mai stiu sa sape si sa intretina aceste locuinte berbere speciale.

Poti vizita si tu o casa in Matmata. Tot ce trebuie sa faci este sa te prezinti in sat. De acolo, cu siguranta te va aborda o persoana prietenoasa si deschisa sa iti arate stilul ei de viata. Poate primesti si un ceai din partea casei, cine stie.

La fel ca si casele sale subterane, frumusetea si linistea din Matmata se dezvaluie in fata vizitatorilor. Fie ca vizitezi casele traditionale, explorezi mostenirea berbera a orasului sau te bucuri de peisajul uluitor, Matmata este unul dintre cele mai pretuite locuri din sudul Tunisiei.

Vezi AICI toata experienta noastra din Tunisia.

AICI afli 7 Obiective turistice superbe de vizitat in Tunisia.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...