Se spune ca nicio vizita in Egipt nu se poate incheia fara vizitarea arhicunoscutelor piramide din Giza.
Confirmam.
Nicio vizita in Egipt nu se poate incheia fara vizitarea piramidelor din Giza.
De ce?
Si noi ne-am pus intrebarea aceasta inainte sa le vizitam. Desi, sincera sa fiu, de mica mi-am dorit sa le admir de aproape, mereu m-au fascinat si au reprezentat un mister pentru mine.
Pai, hai sa povestim putin despre cele trei piramide mai intai.
- Piramidele din Giza sunt cea mai veche si singura minune ramasa intacta dintre cele sapte minuni ale lumii antice.
- Se crede ca Marea Piramida este construita din peste doua milioane de blocuri de piatra care variaza de la doua pana la peste cincizeci de tone, desi ramane un mister cu privire la modul in care au fost transportate.
- Istoricii estimeaza ca peste 100.000 de oameni au fost implicati in constructia Piramidelor din Giza si ca este posibil sa nu fi fost sclavi asa cum se credea candva, ci mai degraba muncitori platiti.
- In ciuda caldurii arzatoare care poate fi resimtita adesea in Egipt, temperatura din interiorul piramidelor ramane constanta de 20oC – temperatura medie pe Pamant.
Acum ca avem o idee despre maretia lor, haideti sa vedem cum decurge o zi acolo.
La piramide se ajunge diferit, in functie de unde ai cazarea.
Noi am decis sa stam in Cairo si sa folosim Uber ca sa ajungem acolo.
Daca stai in Giza e mult mai usor de ajuns, pentru ca, bineinteles, piramidele sunt la o aruncatura de bat de hotel, cel mai probabil.
Mai exista si posibilitatea achizitionarii unui tur de o zi de la una din agentiile din Cairo. De asemenea, mai pot fi folosite si taxi-urile locale sub denumirea de Careem sau orice alt mijloc de transport care ti se pare util.
TIP: Asigura-te ca ajungi CAT mai de dimineata acolo! (platoul se deschide la 8 am pe timpul iernii si la 7 am vara). Astfel eviti aglomeratia si nici temperatura nu e insuportabila.
Ajunsi acolo, a fost nevoie sa platim o taxa de intrare la piramide, care pentru turisti este in valoare de 200 de lire egiptene (aprox. 50 lei). Vizitarea interiorului piramidelor se plateste separat tot la intrare, dar nu uitati sa specificati acest fapt.
Inca de la intrare ne-au intampinat tot felul de oferte, care mai de care. Oare sa vedem piramidele de pe camila, sa inconjuram piramidele calare si sa primim o sedinta foto gratuita sau sa alegem caleasca cu magari?
Fix la asta nu ne-am gandit, am spus de la inceput pass. Poate totusi pentru tine suna tentant. 😀
NU te ingrijora! Daca refuzi prima oferta, mai vin si altele!
Informatii legate de preturi, gasesti aici.
Platoul pe care sunt construite piramidele este destul de mare si am preferat sa il parcurgem pe jos, admirand indeaproape minunile pe care ne-am propus sa le vedem.
La intrare, suntem intampinati de Marea Piramida, sau Piramida lui Cheops, care se inalta deasupra noastra si ne face sa parem cele mai mici fiinte de pe Pamant.
Intradevar, un sentiment unic. Ne place! Stam si ne gandim cum au fost in stare, oameni ca noi (sau nu?!) sa care blocurile acelea de piatra. Si culmea, sa le mai si puna una peste alta! Si culmea, intr-o forma de piramida care sa reziste peste 2000 de ani!
Ce nu ne place? Multimea de oameni care se catara pe ea!
Plecam catre urmatoarele piramide, pe drum ne intalnim cu un ofertant care vrea sa ne dea GRATIS o esarfa, o refuzam frumos, ca nu avem nevoie NICI GRATIS de ea. Fii atent ca egiptenii sunt foaarte prietenosi, mai ales cand vor sa iti vanda ceva. Asa ca daca nu vrei sa intri mai mult in discutii, foloseste formularea magica: LE (se traduce cu NU in egipteana).
Ne continuam drumul, mai tragem niste poze, asa frumos din unghiuri in care nu se vede multimea infinita de oameni. Da, chiar am prins o aglomeratie uluitoare. Foarte multi copii adusi cu autocarele, probabil aveau SCOALA ALTFEL?! 😀
Ne miram, admiram, pozam si hopa apar niste copii care ne roaga sa facem niste poze impreuna. Pe copii nu ii refuzam NICIODATA! Am fost si noi de varsta lor. 😀
Ajungem intr-un final si la renumitul Sfinx.
Numit uneori „cea de-a opta minune a lumii”, Sfinxul din Egipt este un simbol esential al Antichitatii.
De-a lungul timpului s-au prezentat numeroase teorii cu privire la Sfinx, dar nici acum nu se știe cu certitudine care a fost scopul pentru care a fost construit.
Ar fi prea putin sa afirmam ca Sfinxul este o realizare arhitecturala uimitoare. Este foarte greu de crezut ca magnifica structura a fost facuta de niste oameni simpli, precum egiptenii antici.
Foarte intresant este faptul ca monumentul a fost cioplit dintr-un singur bloc de calcar. Are lungimea de 73 de metri si inaltimea de 20 de metri. Din cauza deteriorarilor suferite de-a lungul mileniilor, forma sa originala a trebuit restaurata partial cu blocuri de piatra.
Stam pe loc si incercam sa ne imaginam perioada constructiei acestor monumente antice, dar ne este aproape imposibil. Ne simtim mici. Tot ce putem sa facem este sa le admiram si sa capturam cat mai multe amintiri.
Citeste aici si ce poti sa faci GRATIS in Cairo.
Amintiți-vă ca a calatori inseamna a vedea privelisti uimitoare si a avea experiente fantastice. Le veti obtine pe amandoua din abundenta cand vizitati toate Piramidele din Egipt.
Hugs,
2 Tickets