City break in PALERMO, capitala SICILIEI

by Jan 25, 2020

City break in Palermo, capitala Siciliei.

Sicilia. Cu totii am auzit de ea macar o data. Este o parte a Italiei cunoscuta nu tocmai pentru partile frumoase. De obicei cand spui Sicilia te gandesti la filmele vechi cu gangsteri si mafioti, dar oare chiar asa este? Va spunem azi ce am intalnit noi intr-un city break in Palermo, capitala Siciliei.

Dupa cum stiti si voi, noua ne place sa calatorim ieftin. Un punct important, pe langa altele, in alegerea urmatoarei vacante este pretul. Biletele ieftine catre Palermo au fost motivul perfect pentru care sa ne aventuram intr-o noua escapada.

In Sicilia relaxarea e la ea acasa. Trei nopti aici in Ianuarie si sigur nu mai e atat de deprimant inceputul de an. Dupa cum probabil stiti, clima aici este mediteraneana cu veri calde si ierni blande. Astfel ca orice perioada este potrivita pentru un city-break in Palermo. Vacanta noastra a fost de 3 nopti, 4 zile din care scadem cateva ore bune timpul alocat zborurilor. Si consideram ca aceste 4 zile au fost de ajuns ca sa vedem tot ce ne-am propus, tinand cont ca jumatate de zi am alocat-o pentru Mondello, un sat pescaresc aflat in apropiere de Palermo.

In Palermo am ajuns seara tarziu, deci ziua aceea a fost cam pierduta, nu am apucat sa vedem mai nimic, decat ce am vazut in drum spre cazare.

A doua zi ne-am trezit devreme cu scopul de a explora cat de mult ne duc picioarele.

Dupa ce am luat micul dejun am pornit la drum. Prima oprire a fost la Chiesa del Gesu, o biserica aflata intr-o zona nu foarte turistica din Palermo, dar care ne-a impresionat prin arhitectura sa. Nu stim daca si voi stiti, dar in Palermo sunt o multime de biserici. Mai mari sau mai mici, toate au ceva aparte si desi de afara nu par cine stie ce, va sugeram sa intrati in ele. S-ar putea sa va surprinda placut. La multe dintre ele intrarea este gratuita, deci nu va impiedica nimic sa le vizitati.

In Italia de obicei, industria street food-ului este foarte dezvoltata. Gasesti o multime de piete mai mari sau mai mici unde localnicii isi cumpara produse proaspete, dar unde poti sa gasesti si ca turist mancare traditionala gatita chiar in fata ta.

Piete locale in Palermo

Palermo are 3 piete mai mari de acest fel: Ballaro, Il Capo si Vucciria. Si prima la care ne-am oprit noi a fost Ballaro. Credem ca aceste piete sunt locul perfect unde poti observa autenticitatea locului.

Catedrala, ca orice alta cladire din Palermo, este un ‘ghiveci’ de stiluri arabe si gotice care o fac uimitoare. Interiorul acesteia se poate vizita gratuit, dar pentru unele parti trebuie sa platesti. Pentru a avea o panorama a orasului cu 5 euro poti sa te urci pe acoperisul acesteia.

Un alt obiectiv important este Palatul Normanzilor, unde se afla Capela Palatina. Aici intrarea costa în medie 10 euro, depinde de ziua in care mergeti. Acesta se afla aproape de Catedrala. Noi nu am intrat.

Transportul in comun?

Transportul in comun in Palermo este destul de pus la punct. Palermo in sine nu este un oras foarte aglomerat, deci nu trebuie sa va faceti griji. In general intre punctele importante se circula cu autobuzul, iar cele mai multe obiective turistice sunt in centru apropiate una de alta.

Daca vreti sa aveti parte si de puțin mister, va recomandam Catacombele Capucinilor. Aici se afla peste 8000 de cadavre, aflate in diferite stadii de descompunere. Intrarea aici costa 6 euro de persoana.

Aproape de Catacombe se afla Palatul Zisa, care are o gradina mare la intrare. Si aici intrarea este cu plata, dar gradina si o Capela anexa ale palatului pot fi vizitate gratuit.

Quattro Canti este o intersectie a doua drumuri in care sunt construite simetric si identic 4 cladiri. In fiecare colt al cladirilor se afla cate o fantana care reprezinta cate un anotimp. Si aici se afla si cea mai buna gelaterie de unde poti sa iti iei briosa cu gelato.

Foarte aproape de Quattro Canti se afla Piata Pretoria cu fantana cu acelasi nume sau Fantana Rusinii. Este una din cele mai frumoase fantani pe care le-am vazut.

Cum se poate sa mergi intr-un oras aflat la malul marii fara sa vezi portul?

Palermo are un port destinat barcilor mari si un port mai mic, pentru barcile pescarilor. Acesta din urma e mult mai pitoresc si daca ajungeti sa mergeti dimineata probabil e si mai fermecator, pentru ca prindeti actiunea pescarilor. Oricum, merita vizitat in city break-ul din Palermo.

Cam asa s-a incheiat prima noastra zi in Palermo. Pentru urmatoarea zi am avut planul stabilit.

Ziua urmatoare si practic ultima noastra zi din city break-ul din Palermo a inceput cu micul dejun, ca de obicei.

Primul loc in care ne-am dorit sa ajungem a fost Mondello, un sat pescaresc aflat la cativa km de Palermo, maxim o ora de mers cu autobuzul. Aici aveti parte de o plaja foarte mare si multa liniste. Ne gandim ca in sezonul de plaja nu mai e chiar asa, dar noi am profitat de moment. Ca si temperatura, in Ianuarie cand am fost noi nu au fost mai putin de 20 de grade C.

La intoarcerea din Mondello prima oprire a fost Teatrul Politeama Garibaldi. Acesta este al doilea cel mai mare teatru din Palermo. Ca si locatie, teatrul se afla in Piata Ruggero Settimo.

Cel mai mare teatru din Palermo si chiar din Italia, este Teatrul Massimo Vittorio Emanuele. La momentul inaugurarii, acesta a fost al treilea cel mai mare din Europa. Acest fapt i-a facut pe toti sa se intrebe daca Italia chiar avea nevoie de un asa teatru. Puteti sa il admirati de afara, accesul in interior fiind posibil doar daca achizitionati un bilet la o piesa de teatru.

Astazi, teatrul inca isi pastreaza splendoarea fiind unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din Palermo. Am fost si noi aici.

Chiar in spatele teatrului se afla Mercato Il Capo, sau Piata Il Capo. Dupa cum am mai zis, aceasta este una dintre cele mai mari piete din Palermo.

Ca in fiecare piata, gasesti fructe, legume proaspete, dar si mancare traditionala. Noi am mancat aici tipicele arancine, care erau umplute cu ceva carne tocata. Ne-am mai luat niste cartofi umpluti cu menta, un fel de turte tot din cartofi si calamari. Toate au fost delicioase, va recomandam sa le incercati si voi!

Teatrul Massimo se afla chiar in centrul orasului Palermo. Astfel, in jurul lui se gasesc o multime de stradute tipice Italiei, cu restaurante, cafenele, gelaterii si tot felul de magazine.

Desi cu o zi inainte am fost la Fantana Rusinii, am omis o mica piața care se afla in spatele ei, sau in lateral, depinde cum o luati. Oricum ne-am dorit sa mai ajungem inca o data inainte sa plecam.

Pe drum ne-am luat sfincione (un fel de pizza cu sos de rosii si oregano).

Piata din spatele Fantanii Rusinii gazduieste doua dintre cele mai frumoase biserici pe care le-am vazut in Palermo si anume Santa Maria dell’Ammiraglio (sau Martorana) si Santa Caterina. Aceasta din urma este manastire, intinzandu-se pe o suprafata destul de mare. Aici pot fi vizitate separat de biserica si gradinile acesteia si terasa. Noi am ales doar biserica si am platit 2 euro, pret redus cu 1 euro pentru ca aveam biletul de la Martorana (unde intrarea costa tot 2 euro). Dacă vreti sa vizitati atat biserica, cat si gradinile si terasa, pretul era parca 10 euro. Gasiti aici detalii https://www.monasterosantacaterina.com/

Ambele biserici sunt frumoase si nu se aseamana, astfel ca nu puteti alege una in detrimentul celeilalte. Va sugeram sa le vizitati pe ambele.

Ziua a fost una plina, dar mai aveam o singura dorinta de indeplinit, pentru care ne-am chinuit putin. Ne-am dorit foarte mult sa mancam o pizza la Frida. Frida este o pizzerie foarte laudata de localnici si cu un rating mare pe Tripadvisor. Daca nu v-am spus, restaurantele si cafenelele traditionale de aici din Palermo au un program destul de ciudat, multe dintre ele deschizand seara la 7.

Pizzeria a fost destul de greu de gasit, noi asteptandu-ne sa arate altfel de afara. Initial am ajuns in spatele ei, la bucatarie, dar ne-am descurcat pana la urma si pizza a fost intradevar delicioasa. Pretul nu a fost unul mic, o pizza fiind in jur de 10 euro, dar a meritat. Am asezonat-o cu un Aperol Spritz – la fel, foarte apreciat aici in Palermo. Pizzeria parca este un omagiu adus Fridei, o artista pe care daca nu o recunoasteti dupa nume, sigur o recunoasteti dupa picturile sale. Se pare ca nu doar noi ne-am ales aceasta locatie. Dupa 10 minute de la deschidere, se facuse coada la usa restaurantului. Ce frumos ii priveam noi pe cei care asteptau de la masa cu pizza in fata. 😊

Palermo ne-a surprins intr-un mod foarte placut si city break-ul de aici a fost unulu reusit. Ne-am simtit foarte bine, poate si temperatura a ajutat, dar vibe-ul orasului este special. Ne dorim foarte mult sa ne intoarcem cat de curand in Sicilia.

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...