Rocinha: pareri si impresii despre cea mai mare favela din Brazilia

by Jun 10, 2022

Bun venit in favela Rocinha!

In Rio de Janeiro este obisnuit sa vezi numeroase favele. Fiecare are o semnatura arhitecturala aparte, cu case in forma de cutie, cu acoperis plat, stivuite una peste alta pe deal.

Ele gazduiesc oameni uimitori si reali si o cultura pe care probabil nu o vei vedea in alta parte din lume.

In articolul de astazi va oferim o scurta privire asupra vietii din cea mai mare favela din Brazilia.

Istoria favelelor

Favelele au aparut pentru prima data la sfarsitul secolului 19. Au fost construite de soldati si ulterior ocupate de fosti sclavi fara adapost.

Dezvoltarea favelelor a atins un apogeu in anii 1970. Atunci, multi oameni s-au mutat din mediul rural in orase pentru a profita de cresterea economica a tarii. Multi dintre ei s-au mutat in favele, neavand bani si unde sa locuiasca.

Cuvantul „favela” provine de la numele unui copac din regiunea Bahia. Soldatii care au construit favelele au venit din Bahia si au numit prima favela dupa acest copac. Astfel a ramas numele pe care oamenii il folosesc si astazi.

In 2010, 11,4 milioane din cei 190 de milioane de oameni care traiau in Brazilia traiau in favele. A existat si continua sa existe o referire la favele ca „comunitati”. In timp ce acest lucru capata un caracter comun si este politicos sa spui asta in conversatia cu rezidentii de acolo, ele sunt inca denumite favele pentru o identificare usoara.

Doar in Rio de Janeiro, exista aproximativ 600 de favele. Cea mai mare si una dintre cele mai sigure favele este Rocinha. Aceasta sustine o populatie de 70.000 de oameni.

Merita sa vizitez o favela?

Viata in favela este cu o densitate mare de populatie, iar in orasele mari din Brazilia vei vedea favelele extinzandu-se rapid pe multe dintre cele mai abrupte dealuri.

Lucrurile aici s-ar putea sa nu functioneze mereu asa cum functioneaza in zonele cu mai multa „organizare”.

Favela Rocinha, de exemplu, este un caz fericit. Are apa curenta si electricitate in majoritatea caselor, in scoli, banci, magazine si farmacii.

Cu toate acestea, in special in Rio de Janeiro, favelele nu au cea mai buna reputatie pentru siguranta. In special Rocinha este adesea in mintea oamenilor, partial din cauza stirilor locale, ca fiind un loc destul de periculos de vizitat.

In orice caz, trebuie sa fii precaut oriunde mergi, desigur. Totusi, aminteste-ti ca in niciun moment televizorul nu poate oferi toata povestea.

Dupa parerea noastra, o zi petrecuta vizitand o favela iti va oferi probabil unele dintre amintirile tale preferate din intreaga calatorie in Brazilia.

Marea majoritate a oamenilor de aici lucreaza si cauta aceleasi lucruri in viata ca tine sau ca noi.

Toti cei pe care i-am intalnit au fost prietenosi si bucurosi sa imparta viata cu noi.

Am fost norocosi sa putem vizita si favela Santa Marta in timpul petrecut in Brazilia. Deocamdata va impartasim impresii despre favela Rocinha.

Desi se poate ajunge si pe cont propriu aici, pentru ca sunt numeroase autobuze chiar de pe Copacabana, noi am ajuns in favela cu un ghid local. De ce? Desi nu suntem adeptii tururilor ghidate, aici am simtit ca vrem sa patrundem mai mult in atmosfera locala. Ghidul este chiar un localnic al favelei, un om care a crescut acolo si nu puteam sa gasim o persoana mai potrivita care sa ne prezinte imprejurimile si adevarurile locului.

Efectul senzorial pe care il experimentezi intr-o favela este cu totul aparte. Forfota din viata de zi cu zi, muzica constanta in aer, goana masinilor si a motocicletelor din jur, dar si mancarea incredibila.

Pe langa supraincarcarea senzoriala, vizitarea oamenilor care numesc favela „acasa” este o modalitate perfecta de a le oferi o voce.

A-ti face timp in vacanta ta pentru a le vizita casele, nu numai ca va lasa o impresie de durata asupra ta si a calatoriei tale, dar va servi si efortului nostru de a risipi sentimentele negative fata de semenii din lumea intreaga.

In favele se gasesc unii din cei mai buni artisti din lume. Multe favele sunt renumite pentru arta lor. Multi tineri brazilieni isi croiesc drum in viata prin prisma talentelor artistice, aducand idei noi si diversitate in comunitatile lor.

Mass-media globala ofera in mod constant motive de teama in nenumarate situatii din intreaga lume.

Ecranul televizorului este (de obicei) doar cea mai mica fereastra catre adevarurile reale despre ceea ce se intampla in lumea noastra gigantica.

Aceasta zi la Rocinha arata nu numai ca nu trebuie sa ne ferim de oamenii care nu sunt ca noi, ci si ca in momentul in care ne permitem sa ne deschidem, in momentul in care ne bucuram de timpul pe care il avem, putem fi in locul perfect pentru a experimenta ceva nou.

Obtinerea de informatii, nu numai despre locul in sine, ci si cunostinte valoroase despre viata si chiar mai mult, cateva experiente simple si vesele sunt probabil unele dintre cele mai bune recompense absolute ale unui calator.

AICI vezi toata experienta din Brazilia.

Top 5 plaje din Brazilia, AICI.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...