Satul berber din Tunisia care te lasa cu gura cascata: Chenini

by Jun 17, 2022

O bijuterie a desertului Sahara tunisian, unul din singurele sate berbere ramase in Tunisia construit pe un varf de deal intre doua crestete si starul din filmele Razboiul Stelelor, Chenini este intr-adevar o destinatie obligatorie in Tunisia.

Probabil cel mai vechi sat berber din Tunisia, este situat la 18 km de Tataouine. De departe arata ca o statuie mare din piatra. Satul este dominat de o mica moschee alba care se ridica printre stancile de culoare nisipoasa.

La prima vedere satul pare complet abandonat. Dar adevarul este ca Chenini este locuit de aproximativ 600 de oameni. Majoritatea sunt fermieri si artizani care te vor impresiona cu mestesuguri si pictura. Si poate de ce nu, s-ar putea sa te duca intr-un mic tur si chiar sa te lase sa pasesti pe micile acoperisuri.

Locuitorii inca traiesc in pesteri in interiorul zidurilor acestor munti.

Te-ai putea convinge cu usurinta ca tocmai ai dat de masina timpului si ai calatorit cu sute de ani in urma. De fapt, esti acolo si privesti barbati si femei berberi imbracati in mod traditional mergand la moschee sa se roage sau isi conduc magarul care transporta provizii pe cararile inguste.

Calatorii pot alege un tur ghidat prin sat, primind povestea completa a satului si a vietii acestuia de la un localnic. Poti alege, de asemenea, sa faci drumetii prin sat pe cont propriu. Poti traversa in sus si in jos muntele, explorand pesteri si privind de pe stanci.

In Chenini fiecare poteca, pestera si caramida spune o poveste.

Satul are si un mic restaurant-bar unde poti manca cuscus aburind in pestera sau pe terasa cu vedere la munte.

Aici gasesti si doua magazine de suveniruri locale de unde poti cumpara cadouri pentru cei dragi de acasa.

Satul este unul dintre putinele locuri din Tunisia unde oamenii inca vorbesc dialectul amazigh local ca limba principala. Multi tunisieni din zilele noastre se mandresc cu mostenirea lor amazigh, desi foarte putini vorbesc limba.

Din pacate, vremurile nu sunt prea roz pentru locuitorii satului. Desi, dupa cum am mentionat satul mai este locuit de 600 de oameni, in viitor s-ar putea sa scada numarul acestora. De ce?

In mare parte, satul depinde de turisti, fiind in mijlocul desertului. In sat sunt 15 ghizi locali care se plang de situatia de dupa pandemie. Spun ei, inainte de anul 2020, Chenini avea in zilele bune chiar si mii de vizitatori. Astazi, putini mai ajung in satul berber.

De fapt, in 2020, Tunisia a cunoscut o scadere cu 65% a veniturilor din turism fata de anul precedent si o scadere cu 78% a numarului de vizitatori. Si se pare ca satele mai mici, cum ar fi Chenini, suporta consecintele.

Mahmoud, proprietarul unuia dintre cele doua magazine de suveniruri din sat, isi petrece zilele uitandu-se la televizor si band cafea turceasca, strigand la putinii turisti, in mare parte tunisieni, care trec.

Viata este lenta si plictisitoare in aceste zile, sustine el.

Pana acum, majoritatea nivelurilor superioare ale caselor traditionale au fost abandonate. Casele-pestera in care locuiau oamenii sunt deschise pentru vizitare. Localnicii inca locuiesc la nivelurile inferioare, in timp ce nivelurile superioare au cele mai bune privelisti si, fara indoiala, cel mai mare potential de transformare a pesterilor in cabane turistice si de a gazdui interesul crescand pentru eco-turism pe care Chenini il pierde din mai multe motive.

Suntem profund recunoscatori pentru ca am reusit sa vizitam satul cat inca mai este locuit si animat de rasetele copiilor. Daca vrei si tu sa vizitezi un loc cu adevarat unic in Tunisia si nu numai, alege Chenini! O sa ne multumesti ulterior.

Vezi toata experienta noastra din Tunisia, AICI.

Afli care e Perla litoralului din Tunisia, AICI.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...