TOP obiective turistice din Atena, Grecia

by Jul 10, 2022

Daca esti iubitor de istorie si arhitectura antica, atunci vizitarea leaganului civilizatiei se poate asemana cu vizitarea unui magazin de bomboane in copilarie. In Atena nu exista limita pentru cantitatea de temple, statui, vaze si figurine arhaice pe care le poti devora inainte de a obosi.

Astazi, Atena ofera mult mai mult decat relicve antice si rute rapide catre insule pitoresti. Acestea sunt obiectivele de top din Atena.

Acropola

Cel mai mare simbol al gloriei Greciei Antice, Acropola se ridica spectaculos in centrul Atenei. In timpul domniei lui Pericle, in secolul al V-lea i.Hr., varful dealului a fost considerat un sanctuar religios.

Asa cum pelerinii din milenii trecute si-au facut drum spre a se inchina aici, poti urca treptele de marmura din partea de vest, pentru a te simti mic fata de coloanele falnice ale magnificului Partenon.

Agora antica

Calca pe urmele lui Socrate si a diferitelor sale cohorte politice si filosofice la Agora, inima vietii civice a Atenei antice si locul de nastere al democratiei.

Templul lui Hephaistos este rafinat si foarte bine conservat.

Templul lui Zeus Olimpian

Cel mai mare templu al Greciei s-a construit timp de sapte secole.

Sau, mai degraba, ceea ce a fost cel mai mare templu al Greciei – astazi a mai ramas doar o mana din coloanele sale colosale, restul au fost demontate si refolosite in alte cladiri.

Templul a fost dedicat lui Zeus si, neoficial, imparatului roman Hadrian, care de fapt a terminat lucrarea de constructie si si-a ridicat o statuie.

In timp ce esti aici, observa Arcul lui Hadrian.

Dealul Filopappou

Miticul camp de lupta al lui Tezeu si al amazoanelor este un parc verde impanzit cu mici ruine conectate prin frumoase carari de piatra.

Programeaza-ti plimbarea aici in jurul apusului pentru a vedea cum luminile de pe Acropole se aprind si stralucesc auriu pe cerul albastru.

Piata de vechituri Monastiraki

Sambata, centrul Atenei se aglomereaza cu cumparatori din uriasa piata de vechituri Monastiraki, care se desfasoara intre cartierele Monastiraki si Thisseio.

Priveste suficient de bine si vei gasi o comoara ingropata (si daca nu, o perspectiva asupra modului in care grecii moderni si-au mobilat casele in ultimii 60 de ani).

Piata Syntagma

Chiar in inima Atenei se afla cladirea Parlamentului Elen din Piata Syntagma.

Incearca sa prinzi schimbarea ceremonioasa a garzii. Doi gardieni sunt mereu aici, imbracati in costum traditional, o palarie cu ciucuri si ciorapi cu pantofi cu pompon in picioare.

Stadionul Panathenaic

Cu sirurile sale de scaune din marmura alba, construite intr-o rapa de langa Dealul Ardettos, acest stadion antic transformat in modern este o atractie atat pentru iubitorii de arhitectura clasica, cat si pentru iubitorii de sport care isi pot imagina vuietul multimilor din milenii trecute.

Un bilet iti ofera un tur audio, intrare la o expozitie despre Jocurile Olimpice moderne si posibilitatea de a te fotografia pe un piedestal al castigatorilor.

Anafiotika: bijuteria ascunsa sub Acropole

Amplasat pe versantul nordic al Acropolei, Anafiotika este unul dintre cele mai pitoresti cartiere ale Atenei.

Captusit cu case varuite in alb care seamana cu designul arhitecturii cicladice, acest cartier nu seamana mai deloc cu capitala Greciei.

Istoria Anafiotika incepe la mijlocul secolului al XIX-lea.

La vremea aceea, dulgherii si muncitorii din Insulele Ciclade erau considerati cei mai buni constructori din Grecia si se spune ca insusi regele i-a invitat la Atena pentru a-i renova palatul.

In jurul anului 1840, mai multi constructori din insula Anafi au venit in capitala Greciei lucrand la palatul regelui Otto.

Au inceput sa-si construiasca casele pe versantul nordic al Acropolei si si-au numit noul cartier dupa insula lor iubita, Anafi. Ei au urmat stilul arhitectural al caselor lor din insulele Ciclade.

Atena este un oras care ofera un mare plus de valoare Greciei. Cu siguranta merita pus pe lista ta de calatorii.

Vezi toata experienta noastra din Grecia, AICI.

AICI iti prezentam informatii importante despre Acropola din Atena.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...