Valea Regilor din Luxor trebuie neaparat sa fie in fruntea listei cu locuri de vazut in Luxor.
Este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Egipt, ceea ce il face o necesitate pentru iubitorii de istorie egipteana.
Dar chiar daca nu te pasioneaza istoria, iti garantam ca vei fi fascinat si captivat de acest sit spectaculos aflat in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Istoria mormintelor incepe undeva la rascrucea istoriei Egiptului. Atunci, printii de la Teba, astazi Luxor, au fondat Regatul Nou (1570-1070 inainte de Hristos).
Faraonii precedenti fusesera inmormantati in piramide, ce erau usor de profanat. Faraonii Regatului Nou, credeau ca viata lor de apoi depinde de mentinerea intacta a mumiilor si a bunurilor din mormant. Au cerut sa fie inmormantati in grote ascunse prin dealuri. Astfel au fost sapate morminte in stanca.
Ghidul nostru iti va explica ce morminte poti vizita, cat costa intrarea si multe altele. Si daca am uitat sa acoperim ceva, ne poti trimite un mesaj pe Instagram. 😊
Informatii de baza despre Valea Regilor
Valea Regilor este, in esenta, un loc de inmormantare regal. Aici vei gasi morminte a peste 60 de figuri regale, sotiile si copiii lor si cativa mari preoti.
Cine este ingropat in Valea Regilor? Cei mai faimosi faraoni ingropati aici sunt Tut Ankh Amun, Ramses II, Seti I si Tuthmosis III. Se spune ca Tuthmosis I a fost primul faraon care a fost inmormantat aici. Interesant, nu?
Mormintele au fost proiectate complex, cu camere secrete umbrite de capcane pentru a incerca sa descurajeze talharii de morminte si sa ofere un loc de odihna vesnica. Acest lucru a esuat in cele din urma.
Cand poti vizita Valea Regilor
Valea Regilor este deschisa zilnic intre orele 6:00 si 17:00 – dar retine faptul ca, casieria se inchide la ora 16:00.
Cat costa biletul de intrare
In prezent in biletul principal de acces in Valea Regilor este in valoare de 240 EGP/persoana (~ 60 de lei). Acesta iti da posibilitatea sa alegi intre 8 morminte. Dintre acestea 8, doar 3 morminte sunt incluse in bilet. Daca vrei sa le vezi pe toate trebuie sa mai cumperi un alt bilet.
Pe langa cele 8 morminte „normale”, mai exista trei morminte „speciale” suplimentare pe care poti alege sa le vizitezi. Biletele se pot cumpara si individual, in caz ca nu doresti sa le vizitezi pe toate trei.
- KV9 – Rameses V & VI – 100 EGP;
- KV17 – Seti I – 1000 EGP;
- KV62 – Tut Ankh Amun – 300 EGP.
Cum te poti deplasa in interior
De la parcare pana in zona mormintelor se poate merge cu trenuletul, in schimbul a 4 lire egiptene/persoana, sau pe jos, aproximativ 10 minute.
Morminte de interes pe care le-am explorat
- Mormantul faraonului Ramses al III lea
Ramses al III-lea a fost al doilea faraon din Dinastia 20 ce a domnit 31 de ani, si este considerat ultimul suveran important al Noului Regat. Acesta s-a luptat cu Popoarele Marii in nordul Egiptului si a purtat numeroase razboaie cu Libia.
- Mormantul faraonului Merenptah
Al doilea cel mai mare mormant din vale, mormantul lui Merenptah a fost deschis inca din antichitate (la fel ca majoritatea) si are inscrisuri grecesti si in limba copta. Mormantul a fost foarte afectat de inundatii in partea inferioara, iar in partea superioara au ramas picturi si reliefuri destul de bine conservate.
- Mormantul lui Tawsert/Sethnakht
Unul din cele mai importante lucruri pe care ti-l recomandam sa il faci inainte de a vizita Valea Regilor este sa faci research pentru a alege cele mai potrivite morminte de vizitat, pentru tine. Noi nu am facut asta de acasa. In schimb, dupa ce am cumparat biletul de acces, in interiorul sitului arheologic, am intrebat un angajat al locului. Acesta ne-a scris pe hartie cele 3 morminte pe care ni le recomanda, si pe acelea le-am si vizitat.
In orice caz, ceea ce este bun pentru noi, poate nu este cea mai buna alegere pentru voi.
In general, mormintele care necesita un bilet special vor fi mai putin ocupate – dar daca mergeti la ora cand se deschide situl arheologic, sau in primele ore, niciunul dintre morminte nu va fi ocupat.
Vezi aici intreaga aventura din EGIPT pe canalul nostru de Youtube.
Afla aici parerea noastra despre Egipt.
Nu uitati sa urmariti si canalul nostru de Youtube (2 Tickets) si contul de Instagram (@2tickets_) pentru ca acolo postam mai des informatii din calatoriile noastre.
Hugs,
2 Tickets