ZALIPIE: cel mai colorat sat din POLONIA

by May 26, 2022

Bun venit in satul plin de culoare numit Zalipie, din Polonia!

Un sat minuscul cu case vechi, frumos pictate, ca un camp colorat plin de flori salbatice.

Traditia vopsirii caselor, podurilor si gardurilor a inceput cu mult timp in urma in acest satut din Polonia. Totusi, din fericire, traditia continua si astazi si localnicii deseneaza si picteaza totul cu flori vibrante, de la cutia postala, pana la scarile de intrare in casa.

Locatia indepartata a satului il face o bijuterie ascunsa a Poloniei si chiar a Europei, datorita autenticitatii sale. O bijuterie pe care nu ar trebui sa o ratezi!

Povestea satului

In urma cu peste un secol, in Zalipie, fiecare casa avea o soba pe lemne, dar fara cos de fum. Datorita acestui fapt, fumul lasa urme negre atat pe exteriorul, cat si pe interiorul locuintelor. Pentru a acoperi urmele, femeile din sat pictau flori peste funingine.

In zilele noastre, problema apartine trecutului, dar arta populara a satului a devenit parte din identitatea sa, o traditie de care localnicii sunt foarte mandri. Chiar si in vreme de razboi s-a pastrat traditia, dand satului speranta si culoare in vremuri intunecate.

Odata cu trecerea anilor, picturile devin mai colorate si mai complexe, acoperind o parte tot mai mare din sat, de la coteturi de gaini la trunchiuri de copaci. Forma artistica a fost preluata mai departe, iar acum intalnim florile specifice pictate si pe mobilier, ornamente si chiar brodate pe rochii.

Viziteaza satul pitoresc Zalipie si plimba-te pe strazi, pur si simplu, admirand toate lucrarile de arta florala.

Totusi, ia in considerare faptul ca satul nu este un muzeu. Oamenii inca locuiesc in case. Chiar daca toata lumea este bucuroasa sa te vada, fii respectuos. Pentru a face fotografii, viziteaza cladirile deschise publicului:

Casa lui Malarek (Casa pictorului)

Muzeul Feliciei Curylo

Cel mai bun moment pentru a vizita Zalipie este primavara sau vara, cand picturile prind viata in lumina soarelui, iar florile din jurul caselor sunt in contrast cu cele pictate.

Zalipie se afla la aproximativ 90 km de Cracovia. Din pacate, fara masina sau tur, poate fi greu de ajuns. Recomandarea noastra este sa inchiriezi o masina pentru a vizita satul.

Vezi AICI 7 Lucruri de Facut in Cracovia.

AICI poti vedea experienta intreaga din Polonia.

Hugs,

2 Tickets

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

TOP cele mai bune restaurante din Roma, Italia

Roma, Orasul Etern, nu este doar o sarbatoare pentru ochi cu ruinele sale antice, arta renascentist si arhitectura baroca, ci si un paradis culinar pentru pasionatii de mancare. Traditiile culinare ale orasului dateaza de secole si a evoluat intr-un paradis...

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Exploreaza Orasul Etern: cele mai bune lucruri de facut in Roma

Amplasat in inima Italiei, Roma este un oras care imbina fara efort istoria antica cu viata moderna. Cu mostenirea sa bogata, arhitectura uluitoare, bucataria delicioasa si cultura vibranta, Orasul Etern are ceva de oferit fiecarui calator. Fie ca esti pasionat de...